Post Keynesyen iktisatta en son istihdam edici olarak devlet modeli ve İŞKUR tarafından TRA2 düzey 2 bölgesinde yürütülen toplum yararına çalışma programı
The model of government as an employer of last resort i̇n post Keynesian economics and public work programs conducted by Employment Agency in the TRA2 level 2 region
- Tez No: 362997
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN TOKUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, istihdam, Post Keynesyen İktisat, En Son İstihdam Edici Olma, Toplum Yararına Çalışma Programı, Unemployment, Employment, Post Keynesian Economics, Employer of Last Resort, Public Work Programs
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Geçmişten günümüze önemini koruyan işsizlik problemi, özellikle 1980 sonrası neo-liberalizmin etkisiyle birçok ülkede kalıcı hale gelmiştir. Liberal politikaların beklenen istihdamı yaratmaması Post Keynesyenlerin savunduğu devletin en son istihdam edici olması politikasını gündeme getirmiştir. Post Keynesyenlere göre, devletin en son istihdam edici olması, tam istihdam ile fiyat istikrarını birlikte sağlayabilir. Ancak bu programın uygulanabilmesi için hükümetin herhangi bir para kurulu ya da parasal birlik gibi oluşumlara tabi olmaması ve esnek döviz kurunun geçerli olması gerekir. Bu kapsamda Arjantin'de Jefes Planı uygulanmış ve olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Türkiye'de de buna benzer programların uygulanmasında Türkiye İş Kurumu büyük rol üstlenmiş ve uyguladığı programlarla istihdam olanaklarını artırmıştır. Bu konudaki en etkili program Toplum Yararına Çalışma Programı olmuştur. Ülkenin birçok yerinde ve bölgesinde uygulama alanı bulan programın, ülkenin gelişmemiş bir bölgesi olan TRA2 Düzey 2 bölgesinde uygulanması, bölgedeki açık iş sayısını artırmış ve göçlerin azalmasına katkı sağlamıştır. Çalışmanın sonucunda, devletin en son istihdam edici olması gerektiği ve bu kapsamda yürütülen Jefes ve Toplum Yararına Çalışma Programı gibi programların yararlı olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The problem of unemployment, which maintains it's important from part to present, became a persistent state in many countries especially under the influence of neo liberal policies after the 1980s. Because of the lack of neo liberal employment policies, post Keynesian employment policy named government as employer of last resort has been coming into prominence. According to post Keynesian economists, employer of last resort policy proposal can secure price stability and full employment simultaneously. In order to implement this policy successfully, a flexible foreign exchange system should be carried out by the government and the government should not be dependent on a monetary union or a currency board. In this context, in Argentina an employment program named Jefes the Hogar was implemented and many successful outcomes were obtained by the government. Likewise, in Turkey the Turkish Employment Agency has implemented such employment programs and increases in the ratios of employment have been observed. In this regard, the most influential program is the Public Work Programs. By virtue of these programs, which have been implemented in many regions in Turkey, the number of open jobs has been increasing and migration to the west of Turkey has been decreasing in the TRA2 Level 2 Region. According to the results of the study, in order to combat the unemployment problem in the TRA 2 Level 2 Region, the government should act as an employer of last resort and should continue to implement the Public Work Programs.