Yeni Keynesyen Phillips Eğrisinden MURI'ye emek piyasasında yeni bir bakış
  1. Tez No: 391211
  2. Yazar: FULYA ÖZAKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİKE ELİF BİLDİRİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Phillips Eğrisi, MURI, Doğrusal Olmayan ARDL Modeli, Phillips Curve, MURI, Non-Linear ARDL Model
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, Post Keynesyen Phillips Eğrisi'nin bakış açısını oluşturan, minimum eksik istihdam oranını (minimum unemployment rate of inflation -MURI) belirten geriye doğru kıvrımı Phillips Eğrisi'nin ekonometrik analizini sunmayı amaçlamaktadır. MURI, NAIRU'ya karşı geliştirilen alternatif bir ekonomi politikası aracıdır. MURI'nin ilk aşamasını, enflasyon ile işsizlik arasındaki negatif ilişki oluşturur. İkinci aşamada MURI geriye doğru kıvrılır ve son aşamada dik bir doğru haline gelir. MURI, Phillips Eğrisi'nin geriye doğru dönerken, kıvrım noktasında oluşan enflasyon oranını ifade eder ki bu enflasyon oranı işsizliği en alt düzeye düşürecek enflasyon oranıdır. Bu teoriye göre, işçiler tamamen rasyoneldir yani bir başka deyişle her zaman enflasyonun farkındadır. İlaveten, aşağıya doğru rijit nominal ücretler geriye doğru eğimli Phillips Eğrisi'nin temelinde yatan düşünceyi oluşturur. Nominal ücretlerin aşağıya doğru rijit olmasının nedeni, ahlaki risk kavramıdır. Şöyle ki, bazı işçiler, işverenlerin onları işten çıkaracakları korkusu ile, yüksek enflasyon sonucu meydana gelen reel ücret kesintilerini kabul etme eğilimindedir. Bu eğilim, enflasyonun neden“emek piyasasının çarklarını yağlandırıcı/kayganlaştırıcı”bir rolü olduğunu da açıklamaktadır. Dolayısıyla firmalar işçileri fırsatçı bir şekilde kötüye kullanamazlar. Ancak işçiler reel ücretlerin çok hızlı ayarlanmasını onaylama hususunda gönülsüz davranırlar. Enflasyon şayet eşik değerine ulaşırsa, nominal ücret artışlarının adaptasyonunu talep ederler. Bu durum, enflasyonun“yağlandırıcı/aşındırıcı”etkisini aşamalı olarak azaltır ve işsizlik oranındaki yükselişe zemin hazırlar.“Yağlandırıcı/aşındırıcı”etkinin gücünü yitirmesi, yüksek işsizlik ve düşük enflasyon oranlarında Phillips Eğrisi'nin geriye doğru kıvrılmasına sebebiyet verir. Geriye doğru kıvrımlı Phillips Eğrisi, tüm işçiler enflasyon direnç eşik değeri hakkında mükemmel öngörüye ulaştıklarında, nihayetinde, geriye dönme noktasında dik bir doğru konumunu alır.
Özet (Çeviri)
This paper scrutinizes Post-Keynesian theoretical framework of backward-bending Phillips Curve which purports a minimum unemployment rate of inflation (MURI). It is regarded as an alternative policy implication to non-accelerating inflation rate of unemployment (NAIRU). Initially, MURI represents a negative trade-off between unemployment and inflation, then bends back, gets positive sloped and becomes vertical ultimately. MURI is the inflation that takes place at the point of inflexion when the Phillips Curve is about-turn. According to this theory, workers are fully rational which means they are always aware of inflation. Besides, downwardly rigid nominal wages underlie the opinion of backward bending long run Phillips curve. Nominal wages are downwardly rigid because of moral hazard. Namely, some workers are liable to accept real wage reductions resulting from high inflation rates for fear that firms try to cheat them. This is the reason why inflation“grease the wheels of labor market adjustments”. Thus, firms cannot abuse workers opportunistically by this mean. However, workers are reluctant to approve too rapid real wage adjustment. If inflation reaches the threshold level, they demand adaptation of nominal wage increases. This case gradually corrodes the“grease”affect of inflation and triggers of unemployment rate increment. Weakening of the grease effect gives rise to bending back of Phillips curve at higher level of unemployment and lower level of inflation. The backward-bending Phillips curve eventually becomes vertical at the point of backward shift only when all workers reach perfect foresight at about inflation resistance threshold point.