Ardahan-Posof'ta tarihi ve arkeolojik araştırmalar
Historical and archaeological research in Posof-Ardahan
  1. Tez No: 363002
  2. Yazar: MURAT ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKIN BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ardahan, Posof, Urartu, Kimmer, Scythia
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
İnsanlık tarihinin en eski çağlardan itibaren yerleşim gören bir coğrafyası olan Anadolu her bir bölgesiyle kültürel bir çeşitlilik içermektedir. Bahsi geçen Anadolu coğrafyasının en kuzeydoğu köşesinde yer alan Ardahan bölgesi bu kültürel çeşitliliğin en fazla yaşandığı yerlerden birisidir. Anadolu ile Kafkas coğrafyaları arasında bir köprü rolü üstlenen Ardahan bu jeopolitik öneminden dolayı insanlık tarihi boyunca birçok uygarlığın çatışma sahası olmuştur. Fiziki coğrafya özellikleri bakımından sert iklim şartlarına ve büyük otlaklara sahip olan bölgede hayvancılık tarih boyunca yaygın geçim kaynağı olmuştur. Ayrıca bu bölgenin zengin yeraltı kaynakları da göz önüne alındığında özellikle başta Urartu olmak üzere İskit ve Kimmer gibi birçok devlet bölge üzerindeki siyasi ve askeri etkinliklerini arttırıp yoğun bir mücadeleye girişmişlerdir. Ardahan ilinin en kuzeydoğu ucunda yer alan ve Türkgözü Sınır Kapısı ile Kafkaslara geçişte stratejik bir öneme sahip olan Posof İlçesi'nde şimdiye kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu bakımdan Posof İlçesi'nde yaptığımız çalışmalar Posof'un dolayısıyla Ardahan'ın tarih ve arkeolojisinin aydınlatılmasında önemli bir adım olacaktır. ANAHTAR KELİMELER: Ardahan, Posof, Urartu, Kimmer, İskit.
Özet (Çeviri)
Anatolia, which is a geography of human history that has got settlement since ancient times, includes a cultural diversity with its each region. Ardahan region, which is located at the northeastmost corner of aforementioned Anatolian geography, is one of the places that this cultural diversity is experienced at most. Ardahan, which serves as a bridge between Anatolian and Caucasian geographies, has been the field of conflict of many civilizations during the human history due to its geopolitical importance. Stockbreeding has been common source of income during history in the region that has severe climate conditions and great pastures in respect to its physical geography features. Furthermore taking into account of the rich underground resources of this region, many states such as Scythia and Kimmer, especially foremost Urartu, have improved their political and military effectiveness on this region, and have entered into intensive struggle. Until now any study has not been done in the district Posof, which is located at the northeastmost corner of the Province Ardahan and has a strategic importance by the Border Gate Türkgözü in passing to Caucasus. In this respect, the studies that we have done in the District Posof, will be an important step in clarification of history and arceology of Posof and thereby of Ardahan.