Yayılım alanlarıyla bir masal ve versiyonlarının motif incelemesi
Propagation by area a tale and study of the motif version
- Tez No: 363001
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÜRŞAT ÖNCÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Masal, Versiyon, Motif, Yayılma, Tale, Version, Motif, Spread out
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 285
Özet
Bu çalışmada seçilen bir masalın versiyonları tespit etmek suretiyle, bu masalın motif yapısını ve zaman içinde yaşadığı değişimler ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın temel amacı, masal versiyonlarının önemini vurgulamak suretiyle versiyonları derlendikleri yerlere ve zamana göre sıralamak ve masalın en küçük unsuru olan motiflerini belirleyerek, belirlenen bu motifleri sistematik bir biçimde ayrıştırmaktır. Çalışmada öncelikle“Masal Kavramı”,“Yayılma ve Versiyon Kavramı”ve“Motif Kavramı”hakkında kısaca bilgi verilmiş, ardından çalışmada yararlanılacak kuramlar ve bu kuramların çalışmadaki önemi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın temelini“Masal Versiyonların Motif Tespiti”oluşturmaktadır. Masallardan hareketle belirlenen bu motifler, masalın bütününü nasıl ve ne biçimde oluşturduğunu açıklayabilmek ve bunları sağlam bir zemine oturtmak için bu veriler“Motiflerin Karşılaştırılması (Benzerlikler ve Farklılıklar)”adlı ikinci bölümde ayrıntılı olarak incelenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgulardan yola çıkarak masallara ilişkin çıkarımların yapıldığı“Sonuç”bölümünün ardından, çalışmaya ışık tutan eserlerin yer aldığı“Kaynakça”ya yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The motif structure of this tale and the changes it had in time is tried to be shown by making firm the versions of the tale chosen. The main purpose of this study is to order the versions according to places and times that they are gathered by emphasizing the importance of tale versions and to decompose these motifs systematically by determining the motifs, the smallest piece of the tale. In this study, firstly, brief information is given about 'Concept of Tale',“Concepts of Spreading out and Version' and ”Concept of Motif', then theories that is used in the study and the importance of these theories in the study are concentrated.“The Motif Fixation of Tale Versions'”is the basic for the study. the motifs that is determined according to tales are examined in the second part called“Comparison of Motifs (Similarity and Difference)”to strenghten and to explain what kind and how the whole tale are formed. After conclusion part where deductions starting out findings about tales are made, reference, in which there are works that enlighten the study, is provoked.