Film yapım sektöründe proje bütçeleme ve maliyetleme model önerisi
In the motion picture industry budgeting and costing model for projects
- Tez No: 363129
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM YÜKSEL PAZARÇEVİREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: film, proje, kaynak, faaliyet, maliyetleme, bütçeleme, film, project, resource, activity, costing, budgeting
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Film yapım proje maliyetlerinin belirlenmesi için uygulamada kullanılan mevcut bütçeleme ve maliyetleme yöntemleri yalnızca kaynaklar ve çıktılar arasındaki ilişkileri tanımlamakta fakat yürütülen faaliyetlerin verimliliklerini dikkate almamaktadır. Bu çalışmada iş yükü ne kadar artarsa o kadar çok kaynak tüketilir yaklaşımından hareketle film projelerinin bütçelenmesi ve maliyetlemesinde faaliyetlere odaklanan bir modeli önerilmektedir. Böylece filmlerin yatırım kararlarında, finansal ve operasyonel gereksinimleri yansıtan bu model ile maliyetlerin ve performansın ölçülerek yönetilmesi sağlanabilecektir. Ayrıca kaynak gereksinimlerini miktar ve tutar olarak öngörülmesi maliyet kontrolü için veri oluştururken, faaliyetlerle kaynaklar ve çıktılar arasında kullanım oranları vasıtasıyla ussal ve dinamik ilişkiler kurularak katmadeğer yaratmayan ve gereksiz iş yükünü azaltarak maliyet avantajı sağlanabilecektir. Hem proje öncesinde hem de proje yürütülürken olası değişiklikleri dikkate alarak bütçelenmiş veriler üzerinde simülasyonlar yapmak ve fiili maliyetlerin ne olabileceği konusunda tahminlerde bulunmak mümkün olabilecektir. Bu sayede stratejik yönetim kararlarını desteklemek mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Film production costs of the project used for the determination of the costing and budgeting methods explain only resources and the relationships between output. But this classical budgeting technique doesn't take in to account the project's activities. This proposal recommends activity-based costing approach for the movie projects costing and budgeting. When directors use financial and operational requirements reflecting a costing and budgeting models, They can improve together with the cost-conscious and engineering processes for a movie of design and investment decisions. First, It provides measuring and managing the cost and performance. Second, It provides cost control and predicts about how much resource requirements are a Project and what amount resource requirements are a prjecet. Third, this model establishes a dynamic and a rational relationship between the activities and resources through the utilization rates. So it reduces unnecessary workload, provides a cost advantage. Administrators can perform simulation before the project, and applying the Project if use the scheduled time data. Managers estimate what is the actual expenses. these benefits supports strategic management decisions.