Barış eğitimi programının yedinci sınıf öğrencilerinin çatışma çözme ve iletişim becerilerine etkisi
The effect of peace education program on the seventh grade students' conflict resolution and communication skills
- Tez No: 363211
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ BİLGE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: BarıĢ, barıĢ eğitimi programı, çatıĢma çözme, iletiĢim becerileri, Peace, peace education program, conflict resolution, communication skills
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu araştırmanın amacı, barış eğitim programının geliştirilerek 7. sınıf öğrencilerinin çatışma çözme ve iletişim becerileri üzerinde etkili olup olmadığının sınanmasıdır. Bu amaçla, Barış Eğitim Programı (BEP) hazırlanmış ve uygulanmıştır. Araştırma, 2012–2013 Öğretim Yılında Ankara ili Çankaya ilçesinde bulunan Beytepe Ortaokulu'nda öğrenimlerine devam eden yedinci sınıf öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmada ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmada“deney”ve“kontrol”olmak üzere iki grup belirlenmiştir. Deney ve kontrol grubunda 35'er öğrenci yer almıştır. On bir oturumdan oluşan barış eğitimi programı, haftada 1 ders saati (45 dakika) olmak üzere yaklaşık üç ay bir süre içerisinde uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise herhangi bir işlem yapılmamıştır. Deneysel işlem öncesinde ve sonrasında, deney ve kontrol gruplarına Koruklu (1998) tarafından geliştirilen Çatışma Çözme Davranışlarını Belirleme Ölçeği (ÇÇDBÖ) ve Ersanlı ve Balcı (1998) tarafından geliştirilen ve Karatekin ve arkadaşları (22012) tarafından ortaöğretim 6, 7 ve 8. sınıf öğrencileri için uyarlaması yapılan İletişim Becerileri Ölçeği (İBÖ) uygulanmıştır. Ön test – son test kontrol gruplu yarı deneysel desenin kullanıldığı bu çalışmada, deneysel işlemin etkili olup olmadığını incelemek için ön testin ortak değişken olarak kontrol edildiği Tek Faktörlü Kovaryans Analizi kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS 15.0 programı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde .05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, deney grubu ile kontrol grubu son test puanları arasında anlamlı fark olduğu görülmüştür. Buna göre, barış eğitimi programının ortaöğretim yedinci sınıf öğrencilerinin çatışma çözme ve iletişim becerileri üzerinde etkili bir program olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış, araştırmacılara ve uygulamacılara bazı önerilerde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to evaluate the effectiveness of developed peace education program on the seventh grade students' conflict resolution and communication skills. For this reason, peace education program (PEP) had been prepared and implemented and tested. The research was carried out with the participation of students who are registered at 2012–2013 academic year in Beytepe Secondary School in the Çankaya town of Ankara.Pretest – posttest control group quasi-experimental design has been used in the research. In this research two groups were determined as experimental and control groups. For this reason, 35 students were selected as experiment group and likewise 35 students were selected as control group. Peace education program which is composed of eleven sessions were applied on experiment group one lesson hours (45 minutes) in a week. Approximately, the process lasted in a total of three-month. On the other hand, control group has not been provided any treatment. Before and after experimental treatment, Scale of Determine the Conflict Resolution Behaviors developed by Koruklu (1998), and Scale of Communication Skills which was developed by Ersanlı and Balcı (1998) and adapted by Karatekin et al. (2012) for 6,7 and 8 secondary grade students have been applied on experiment and control groups. The study in which pretest– posttest control group quasi-experimental design was used, to examine the effectiveness of experimental treatment, One Factor Analysis of Covariance was used. In the analysis of quantitative data, the program of SPSS 15.0 was used and significance level was determined as .05. According to the research findings it has been seen that there was a significant difference between the experimental and control group post test. According to the result of this program, it is declared that the peace education program is effective in increasing the conflict resolution and communication skills of seventh grade secondary students. Finding of the research were discussed in the light of literature and some recommendations and suggestions were presented for the practioners and researchers.