Examining the effect of a group guidance program on the 7th grade students' interpersonal problem solving skills
Bir grup rehberliği programının 7. sınıf öğrencilerinin kişilerarası problem çözme becerileri üzerinde etkisinin incelenmesi
  1. Tez No: 560706
  2. Yazar: SEVCAN KÖMEÇOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKE KIRIKKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akılcı Duygusal Eğitim, Grup Rehberliği, Ortaokul Öğrencileri, Kişilerarası Problem Çözme Becerileri, Rational Emotive Education, Group Guidance, Secondary School Students, Interpersonal Problem Solving Skills
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, Akılcı Duygusal Eğitim temelinde yapılandırılmış bir grup rehberliği programının, yedinci sınıfta öğrenimine devam eden öğrencilerin kişilerarası problem çözme becerileri üzerinde etkisinin olup olmadığını incelemektir. Bu amaçla ilgili çalışma, yarı deneysel desen modelinde oluşturulmuş olup, araştırmanın çalışma grubu, uygun ve ölçüt örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Gruba atanan öğrencilerin belirlenmesinde, gönüllü olma ve Heppner ve Peterson (1982) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye uyarlanması Şahin, Şahin ve Heppner (1993) tarafından yapılan“Problem Çözme Envanteri”sonucunda yapılan değerlendirme esas alınmıştır. Araştırma 12'şer kişilik 3 gruptan oluşan deney grubu ve 36 kişiden oluşan kontrol grubu arasında gerçekleştirilmiştir. Deney grubuna 8 oturumluk Akılcı Duygusal Eğitim programı uygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir program uygulanmamıştır. Verilerin analizinde Bağımlı Örneklem t Testi ve Bağımsız Örneklem t Testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, Akılcı Duygusal Eğitim temelinde yapılandırılmış grup rehberliği programının, kişilerarası problem çözme becerisini arttırmada etkili bir yöntem olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether the group guidance program on the basis of Rational Emotional Education has an impact on the interpersonal problem solving skills of the students attending the seventh grade or not. For this purpose, the study was formed in the quasi-experimental model and the study group was designed by the appropriate and criterion sampling method. In selecting the students who made up the research group, the volunteers and the evaluation made through“Problem Solving Inventory”which was developed by Heppner and Peterson (1982), and adapted to Turkish by Şahin, Şahin and Heppner (1993) were taken into consideration. The study was conducted between the experimental group consisting of 12 students in 3 groups and the control group consisting of 36 people. Rational Emotional Education program was applied to the experimental group. No program was applied to the control group. In the analysis of the data, Paired Sample t Test and Independent Sample t Test were used. As a result of the study, it was observed that the group guidance program on the basis of Rational Emotional Education was an effective method to increase interpersonal problem solving skills of secondary school students.