Tracking changes and progress in EFL teachers' classroom practices through professional development: The case of Gazi̇antep
İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişim aracılığıyla sınıf uygulamalarındaki değişim ve ilerlemelerinin izlenilmesi: Gaziantep ili örneği
  1. Tez No: 363218
  2. Yazar: HATİCE YAĞCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF SARIÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mesleki gelişim, hizmetiçi eğitim, ihtiyaç analizi, yansıtıcı öğretim, okul-üniversite ortaklığı, Professional development, in-service education and training, needs analysis, reflective teaching, school-university partnership
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı İngilizce öğretmenlerinin geçmiş ve mevcut mesleki gelişim deneyimlerini araştırmaktır. İngilizce öğretmenlerinin ihtiyaç alanları belirlenmiş ve sınıf içi uygulamaları gözlenmiştir. Bu çalışmanın amacı doğrultusunda çeşitli mesleki gelişim uygulamaları yapılmıştır. Yapılan mesleki gelişim etkinliklerinin öğretmenlerin sınıf uygulamalarını nasıl etkilediği incelenmiştir. Araştırma deseni olarak nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmacı sahaya katılımcı gözlemci olarak katılmıştır. Araştırma verileri altı aşamada toplanmıştır. Katılımcılar, üç farklı devlet lisesinde çalışan altı İngilizce öğretmenidir, ve aynı zamanda mesleki gelişim uygulamalarını yapan, bir vakıf üniversitesinde görevli yedi uzman eğitimcidir. Veriler; odak görüşmeler, katılımcı gözlem ve saha notları, yarı yapılandırılmış görüşmeler, ses ve video kayıtları aracılığıyla toplanmıştır. Nitel veriler taban teorisi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın güvenirlik ve geçerliğini sağlamak için veri üçlemesi, akran denetimi ve katılımcı denetimi süreçleri yürütülmüştür. Verilerden elde edilen bulgular dört kategoriye ayrılmıştır: İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişime dair geçmiş deneyimleri, İngilizce öğretmenlerinin mesleki gelişim imkanlarına katılırken karşılaştıkları güçlükler, gelişim ihtiyaç alanları, daha iyi bir İngilizce öğretmeni olma yolunda ilerlemelerdir. Bu çalışma mesleki gelişim üzerine literatüre katkıda bulunması ve ihtiyacı nispeten karşılaması yönüyle ve uygulamacılara, uzmanlara, öğretmenlere ve akademisyenlere önerilerde bulunmasıyla önemlidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to explore the past and present experiences of EFL Teachers with regard to professional development (PD). Additionally, EFL teachers' areas of needs were determined and their daily practices were observed. In line with research goals of this study, several PD sessions were offered. Finally, the study examined how the PD activities informed the teachers' classroom practices. Qualitative research methodology was used as the study design. The researcher was a participant observer at the research sites. The data for the study were collected in six phases. The participants were six EFL teachers from three different public high schools, and also there were seven EFL teachers working at a foundation university who offered the PD sessions. The data were collected through focus groups, participant observation and field notes, interviews, audio and video recordings. The qualitative data were analyzed by using grounded theory method. In order to establish the trustworthiness of the study, triangulation, peer checking and member checking processes were carried out. The findings from the analysis of the data were organized under four categories: EFL teachers' previous experiences with PD, challenges preventing EFL teachers to engage in PD opportunities, areas in need of improvement, progress toward becoming a better EFL teacher. This study was significant in meeting the need and closing the gap in the literature about PD and sharing further implications for practitioners, policy makers, teachers and university faculty.