Tarihi süreçte Türk Müziği eğitiminde derneklerin yeri
The place of associations in Turkish Music education in historical process
- Tez No: 363243
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. TÜLİN DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Müziği, dernek, tarihsel süreç, Turkish music, association, historical process
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışmada, öncelikle tarihi süreç içerisinde Türk Müziği eğitiminin verildiği kurumlar ve Türk Müziği Derneklerinin cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası uğradıkları değişim aşamaları incelenmiştir. Yine bu derneklerin, Türk Müziği eğitiminde ki rolü incelenerek saptanmaya çalışılmıştır. Ayrıca derneklerin günümüzdeki yapısını incelemek amacıyla da alan çalışması yapılarak dernek yöneticileri ile dernek eğitimcileri ile yapılan görüşme sonuçları yer almıştır. II. Bölümü oluşturan, Enderun, Mevlevihane, Mehterhane, Muzıka-i Humayun olarak adlandırılan kurumlar; uzun tarihsel dönemler boyunca varolmuş zaman içinde işlevini yitirerek, toplumsal ve siyasi nedenlerle ortadan kaldırılmış ya da simgesel bir kültür öğesi haline dönüştürülmüştür. Bu kurumların yaşadığı süreçte musiki tarihini şekillendirdikleri ve günümüze taşıdıkları düşüncesiyle tarihsel perspektifte incelenerek oluşturulmuştur. Bu incelemeler sonucunda derneklerin tarihi süreç içerisinde Türk Müziği öğretimi ve aktarımı açısından çok önemli bir yere sahip olduğu ancak köklü değişikliklere uğrayarak günümüzde eğitim misyonunu kaybeden derneklerin örneklem olarak seçilen derneklerde yapılan anket sonuçlarına göre, daha fazla sosyalleşme amacıyla bir araya geldikleri bir kurum olma özelliğine büründükleri ortaya çıkmıştır. Bir araya gelen gönüllülerin gayretleriyle kurulmuş olan bu dernekler günümüzde de Türk Müziğini koruyarak yaşatılmasını sağlama amacıyla halen varlıklarını sürdürmektedirler.
Özet (Çeviri)
In this study first of all the associations providing the Turkish Music education and in the historical process and changes that Turkish Music Associations undergo before and after Republic were examined. In addition, the role of these associations in Turkish Music has been attempted to determine by examining. Also, the results of the interviews with association administrators and educators made for the current structure of associations have taken place. The Associations forming Section II and which are called as Enderun, Mevlevihane, Mehterhane, Muzıka-i Humayun have existed for long historical periods and they have lost their functions when the time comes and they have been removed or changed into a symbolic element of culture due to social and political reasons. These associations have been examined with the idea that these associations have shaped the history of music and carry it to the present. As a result of these examinations it has been emerged that these associations are very important in Turkish Music Education in the historical process, but as a result of the interviews with the associations that they lost their education mission by fundamental changes they come together mostly socializing and they wrap of an association character. The associations established by the efforts of volunteers still continue their existence in order to ensure survival by preserving Turkish Music today.