Arif Sami Toker'in Nihavend makamında şarkı formundaki eserlerinin biçimsel analizi
Formal structure analysis of Ari̇f Sami̇ Toker's songs in Ni̇havend makam
  1. Tez No: 363242
  2. Yazar: DENİZ TOKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞİRİN KARADENİZ GÜNEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Arif, Sami, Toker, Şarkı, Biçim, Analiz, Arif, Sami, Toker, Song, Form, Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
20. yüzyıl bestekârı olan Arif Sami Toker, bestelediği eserlerindeki müzikal ustalığıyla tanınmaktadır. Sayıları yaklaşık olarak 300'e ulaşmış olan eserleri form, makam ve usûl bakımından zengin bir yapıya sahiptir. Çalışmamızda son dönem bestekârı olan Arif Sami Toker'in eserleri ele alınmıştır. Bu eserler ilk aşamada form, makam ve usûl açısından sınıflandırılarak istatistikleri sunulmuştur. Sonra Nihavend makamındaki eserler arasından şarkı formunda olanlar tespit edilmiştir. İkinci aşamada Nihavend şarkılar biçimsel açıdan analiz edilerek her birinin analiz şeması belirlenmiştir. Üçüncü aşamada ise analizler ışığında değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Arif Sami Toker is one of the 20th century composers who is recognised by his musical mastery in the pieces he composed. He has nearly 300 pieces and the structure of them are affluent in terms of tone, makam and tempo. In this study, the pieces of Arif Sami Toker, who is a recent period composer, are examined. In the first part, the pieces are classified by their form, makam, tempo and relevant statistics are provided. Subsequently, the songs are selected out of the pieces in Nihavend makam. In the second part, formal structure analyses are applied to the Nihavend songs and analysis schema of each individual song is defined. In the third part, evaluations based on the analyses are presented.