ABD basınında Ermeni meselesi (1918-1920)
The Armenian question in the U.S. press (1918-1920)
- Tez No: 363285
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Ermeni Meselesi, Ermeni Propagandası, Büyük Ermenistan, ABD Basını, Amerikan Misyonerleri, Armenian Question, Armenian Propaganda, Greater Armenia, U.S. Press, Amerikan Missionares
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Önemli bir basın aracı olan gazeteler, tarih boyunca hem halkı eğitmek, hem kamuoyu oluşturmak hem de kamuoyuna yön vermek anlamında en etkili yöntem olmuş ve devrin büyük devletleri tarafından etkili bir şekilde kullanılmıştır. Bu açıdan bakıldığında Osmanlı devleti ile olan ilişkileri 1786'ya kadar uzanan ve daha ziyade ticari unsurlara dayanan ABD, I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti'ne karşı resmen savaş ilan etmemiş olmasına karşın savaş süresince ve sonrasında ABD basınında yer alan haberlerle Türkiye'nin doğusunda Ermeni Devleti fikrine sıcak bakan bir Amerikan kamuoyu yaratılmıştır. 1915 Ermeni Tehcirinden itibaren Ermenilerle yakından ilgilenmeye başlayan ABD basınında, bölgedeki Amerikan misyonerlerinden, Yakın Doğu Yardım çalışanlarından ve Ermenilerden gelen ancak gerçeklikle ilgisi olmayan haberler üzerinden sürekli ve programlı bir şekilde yapılan Ermeni propagandası ile ABD kamuoyunda bir Türk karşıtlığı oluşturulurken Ermenilerin bağımsız bir devlet kurmaları sağlanmaya çalışılmıştır. Bu faaliyetlerin bir sonucu olarak 30 Ekim 1918 Mondros Mütarekesi ile ABD basınında başlayan“Büyük Ermenistan”propagandası Paris, Londra ve San-Remo Konferanslarında Ermenistan mandası ile birleşerek devam etmiş ve Türk topraklarında bir Ermeni devleti için yapılan propaganda faaliyetleri ancak 2-3 Aralık 1920 Gümrü Antlaşması ile anlamını kaybetmiştir.“Amerikan Basınında Ermeni Meselesi (1918-1920)”adlı çalışma, araştırma kapsamına giren dönemde ABD basınında yer alan haberler, konu ile ilgili arşiv belgeleri, çeşitli kitap ve dergiler ile bu konu hakkında yapılmış tezlerden yararlanılarak hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The newspapers as a important tools of media have been used effectively both to educate the public and create public and affect public opinion. Relation between United States and Ottoman Empire dating back to 1786' and relation between each states were based on commercial factors. In the First World War, despite U.S. had not officially declareted war against the Ottoman Empire, with the news that in the American press, has created public that favours Armenians and Armenian goverment. From the Armenian deportation in the 1915, U.S. began close involvement with the Armenian and in the U.S. press was published news that from American missionaries and The Near East Relief worker in Turkey and Armenians, but that was unrelated to realitiy. Thus, in the U.S. public was created opposition to Turkish and was propaganda to direction of establishing and independent Armenia. As a result of these activities for propaganda of“Greater Armenia”has gained momentum with on 30 October 1918 Moudros Armistice. This prosess has continued at the Conference of Paris, Londra and San-Remo by combine with idea of Armenian mandate. Propaganda activities that had been an Turkish soil for greater Armenia State, the work has lost its meaning with the on 2-3 December 1921 Treaty of Gyumri. During this period we see the most obvious examples of anti-Turk sentiment in the U.S. news. This study which the name of the“The Armenian Question in the U.S. Press (1918-1920)”,was made by used press reports in the U.S., archive documents on the subject and thesis and various boks and magazines.