Sabiha ve Zekeriya Sertel'in Vakit Gazetesinde yayınlanan Amerika mektupları üzerine tematik bir inceleme
A tematic study on America letters by Sabiha and Zekeriya Sertel published on Vakit Gazette
  1. Tez No: 443211
  2. Yazar: SEVİM GÜLDÜRMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sabiha Sertel, Zekeriya Sertel, Amerika Mektupları, Vakit Gazetesi, Türkiye- Amerika İlişkileri, Amerika'daki Türkler, Amerika'daki Türk Cemiyetleri ve Milli Mücadele, Yunan İşgali, Ermeni Olayları, Şark Meselesi ve Boğazlar Sorunu, Chester Projesi, Amerika Basınında Türkiye, Gülcemâl, Amerika- Afganistan İlişkileri, 1920 Amerika Başkanlık Seçimi, Amerika'da İçki Yasağı, Amerika'da Spor, Amerika'da Bilim, Sabiha Sertel, Zekeriya Sertel, America Letters, Vakit Gazette, Turkey- America Relations, Turks in The United States of America, Turkish Society in The United States of America and Turkish War of Independence, Greek Invasion, Armenian Events, Eastern Question and Straits Issue, Chester Project, Turkey in The United States Press, Gülcemâl (SS Germanic), America- Afghanistan Relations, United States Presidential Election 1920, Prohibition of Alcoholic Beverages in The United States Of America, Sports in The United States of America, Science in The United States Of America
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmada Sabiha ve Zekeriya Sertel'in Vakit gazetesinde yayınlanan Amerika mektuplarından hareket edilmiştir. Tezin ön söz kısmında gazete taramanın öneminden, mektup türünün devre yaptığı tanıklıktan ve niçin Sertel'lerin mektuplarının inceleme konusu olarak seçildiğinden, giriş kısmında ise Sabiha ve Zekeriya Sertel'in yaşamından bahsedilmiştir. Zemini oluşturmaya yardımcı olan bu bölümlerden sonra çalışmanın ilk kısmında Türkiye ve Amerika ilişkileri anlatılmıştır. İkinci bölümde ise mektuplardan hareketle Amerika'da bulunan Türklerin durumuna dair tespitler yapılmış, Gülcemâl vapurunun macerasından söz edilmiş, ABD basınında ve Amerikalılar nazarında akis bulan Türkiye anlatılmaya çalışılmıştır. Tezin üçüncü bölümünde ise Amerika'daki sosyal ve siyasi hayat mevzubahis olmuş, bunun Türkiye üzerine olan etkilerinden bahsedilmiştir. Sonuç bölümünde ise Sabiha ve Zekeriya Sertel'in Vakit gazetesinde yayınlanan Amerika mektupları üzerine yapılan tespitler üzerine genel bir değerlendirmeye varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is based on America letters by Sabiha and Zekeriya Sertel published on Vakit gazette. The importance of scanning gazette, the letters being witnesses of that period and the reason for choosing Sertel's letters for the study are mentioned in the foreword of the thesis and the life of Sabiha and Zekeriya Sertel is mentioned in the introduction part. Following these parts assisting to establish the ground, the relations between Turkey and America is told in the first part of the study. In the second part, some identifications are made about the situations of Turkish people in America on the basis of the letters, the adventure of Gülcemâl steamer is mentioned about and Turkey which sets off a reaction in the U. S. A. press and on the eyes of Americans is tried to tell about. In the third part of thesis, the social and political life in America is mentioned about and its effects on Turkey are stated. In the conclusion part, a general evaluation is made about the identifications on America letters by Sabiha and Zekeriya Sertel published on Vakit gazette.