Reel ekonomik istikrarsızlıklar ile mücadelede enflasyon hedeflemesinin esnekliği: Kırılgan ekonomiler üzerine dinamik panel analizi
The flexibility of inflation targeting in combating with real economic instabilities: Dynamic panel analysis on fragile economies
  1. Tez No: 363296
  2. Yazar: ASLI GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖZYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon Hedeflemesinin Esnekliği, Çapalanmış Beklentiler, Para Politikasının Güvenilirliği, Panel ARDL, Flexibility of Inflation Targeting, Anchored Expectations, Credibility of Monetary Policy, Panel ARDL
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Para politikası sistemi olarak kullanımı giderek yaygınlaşan enflasyon hedeflemesi, 2000'li yılların sonlarına kadar devam eden makroekonomik istikrar ortamında fiyat istikrarı açısından oldukça başarılı sonuçlar ortaya koymuştur. Ancak, küresel ölçekte yaşanan son durgunluğun ardından enflasyon hedeflemesinin reel ekonomik istikrarsızlıklarla mücadele edebilme esnekliğine sahip olup olmadığı konusu tartışılmaya başlamıştır. Son dönemde ortaya çıkan ampirik literatüre göre, enflasyon hedeflemesi enflasyon beklentilerini çapalayabilmesi sayesinde reel ekonomik istikrarsızlıklara etkin bir şekilde müdahale edebilme esnekliği kazanmaktadır. Çalışmanın amacı, enflasyon hedeflemesinin enflasyon beklentilerini çapalama gücünü belirleyerek, reel ekonomik istikrarsızlıklarla mücadele esnekliğine sahip olup olmadığı konusunda değerlendirme yapmak ve sonuçlara göre politika önerilerinde bulunmaktır. Bu amaç doğrultusunda, enflasyon hedeflemesinin esnekliği teorik ve uygulama özellikleri açısından değerlendirildikten sonra dinamik panel veri analizi ile ampirik olarak sorgulanmıştır. Çalışmanın ampirik kısmında, 12 ay sonrasına ait enflasyon beklentilerinin geçmiş dönem enflasyon oranlarına, enflasyon hedeflerine, enflasyon şoklarına, para politikası faiz oranı ve döviz kurlarına duyarlılık derecesi kırılgan ekonomiler örneğinde panel ARDL, dinamik sabit etkiler ve statik sabit etkiler yöntemleri ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar enflasyon hedeflemesinin kırılgan ekonomilerde enflasyon beklentilerini çapalayamadığına işaret etmektedir. Buna göre, para politikasına yönelik ciddi bir güvenilirlik açığı söz konusudur. Bu güvenilirlik açığının kapatılması için atılacak uygun politika adımları ile enflasyon hedeflerinin enflasyon beklentileri için güçlü bir çapa olmasının sağlanması ve bu yolla para politikasının esnekliğinin arttırılması mümkündür.
Özet (Çeviri)
Having increasingly widespread use of as a monetary policy system, inflation targeting has revealed quite successful results in terms of price stability in a stable macroeconomic environment lasting until the ends of 2000. However, following the recent recession on a global scale, whether inflation targeting has the flexibility to cope with real economic instability began to be discussed. According to the recently emerging empirical literature, thanks to its ability to anchor inflation expectations, inflation targeting gains flexibility to deal effectively with real economic instabilities. The aims of the study is to make judgment about whether inflation targeting is a flexible monetary system by determining of its strength of the anchoring effect on inflation expectations, and according the results to suggest some political recommendations. For this purpose, after evaluation of flexibility in terms of theoretical and practical features, the flexibility of inflation targeting is also analyzed by the method of dynamic panels. In the empirical part of the study the sensitivity of 12-month inflation expectations to past inflation rates, inflation targets, inflation shocks, monetary policy interest rates and exchange rates is analyzed for fragile economies by using Panel ARDL, dynamic fixed effects and static fixed effects methods. The results derived from the study indicates that inflation targeting could not anchor inflation expectations. Accordingly, there is a serious credibility gap for monetary policy. It is possible to increase the flexibility of monetary policy with appropriate policy steps to be taken to close the credibility gap and to be ensure inflation targets to become a strong anchor for inflation expectations.