Kur savaşları olgusu ve dış ticaret üzerindeki etkileri: Seçilmiş ülkeler üzerine bir uygulama
Currency war phenomenon and its effect on foreing trade: An implementation on selected countries
- Tez No: 363310
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFÜ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kur Savaşları, Rekabetçi Devalüasyonlar, Parasal Genişleme, Currency Wars, Competitive devaluations, Quantitative Easing
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Çin Halk Cumhuriyeti'ne yönelik, uzun yıllardır parasının değerini düşük tuttuğu ve böylece uluslararası ticarette rekabet üstünlüğü sağladığına ilişkin geniş eleştiriler yapılması halen içinde bulunduğumuz kur savaşının temelini oluşturmaktadır. 2008 Küresel Mali Krizini takip eden yıllarda, başta gelişmiş ülkeler olmak üzere birçok ülkenin geleneksel olmayan para politikaları uygulamaya başladığı ve bu politikaların gerek yurtiçi gerekse uluslararası yayılma etkilerinin Dünya Ekonomisi üzerinde çeşitli sonuçlar ortaya çıkardığı görülmektedir. Gelişmiş ve derinlik kazanmış uluslararası finans piyasaları sayesinde, bir ülkenin uyguladığı döviz kuru politikasının, diğer ülkelerin ekonomileri üzerinde anında ve çok şiddetli etkilere sebep olduğu açıktır. Çalışmada son zamanların en çok konuşulan ekonomik konularından biri olan“Kur Savaşı”olgusu ele alınmaktadır. Gelişmiş ülkelerin uyguladığı parasal genişleme politikalarının, özellikle gelişmekte olan ülke piyasaları üzerindeki etkileri; haber ve tartışma programları, gazete ve dergi yazıları ile akademik çalışmaların başında gelen konulardan birisi olmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde; döviz kuru, geçmişten günümüze gelinceye kadar uygulanmış olan uluslararası para sistemleri ve döviz kuruna ilişkin teorilere yer verilmiştir. İkinci bölümde ise tarihte yaşanmış olan rekabetçi devalüasyonlara değinildikten sonra halen içinde bulunduğumuz“Kur Savaşı”ile ilgili ayrıntılı bilgi verilmiştir. Son bölümde ise seçilmiş ülkeler üzerinden bir ekonometrik analiz yapılarak döviz kurunun ihracat ve ithalat üzerinde etkilerinin olup olmadığı araştırılmaktadır. Ekonometrik analiz 12 ülke üzerinde yapılmış ve bu ülkelerin büyük bir kısmında, döviz kuru ile ya ihracat ya ithalat ya da her ikisi arasında bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Sadece ABD için analiz sonucunda bu değişkenler arasında herhangi bir etkileşim saptanamamıştır. Ulaşılan bu sonuç, ülkelerin kur savaşından bekledikleri fayda konusunda haklı olabileceklerini, döviz kurunu değiştirerek ihracatlarını artırırken, ithalatlarını azaltabileceklerini ve ekonomilerini iyileştirebileceklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Extensive criticisms about Republic of China's keeping the value of their money low and thus providing competitive advantage in international trade form the basis of currency war currently we are in. In the years following the 2008 Global Financial Crisis, it has been seen that including especially the developed countries many countries have started to implement unconventional monetary policy and these policies' both domestic and international propagation effects has revealed several results on the World Economy. It is obvious that through the advanced and depth gained international financial markets a country's exchange rate policy causes immediate and severe effects on the economies of other countries. In this study, the phenomenon of“Currency War”, one of the most widely spoken economic issues of recent times, is discussed. The effects of quantitative easing policies applied by developed countries on emerging markets has been one of the crowning issues in news and discussion programs, newspapers and magazine articles and academic studies. In the first part of the study; exchange rate, international monetary system applied from past to the present and theories about exchange rate have been presented. In the second part of the study, after touching on the competitive devaluations went down in history, further information about“Currency War”currently we are in is provided. After all in the last part, by performing an econometric analysis on selected countries it has been researched whether exchange rate impacts on exports and imports. Econometric analysis was conducted on 12 countries and it has been found that there is a relation between exchange rate and either exports or imports or both of them in the majority of these countries. Only in USA any interaction between these variables could not be determined in the results of analysis. This conclusion demonstrates that countries may be right about the benefits they expect from the currency war and by changing exchange rate while increasing exports they can decrease imports and improve their economy.