Hüseyin Câhid'in Tanin'deki makalelerine göre 31 Mart olayı
According to articles in Tanin of Hüseyin Câhid the 31 March event
- Tez No: 363313
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN ALKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Trabzon, demography, population, census, Hüseyin Câhid, Tanin, The 31 March Event
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 99
Özet
II. Meşrutiyet 23 Temmuz 1908'de ilan edildi. Osmanlı Devleti'nde II. Meşrutiyet'in ilanını halk büyük bir sevinç ile karşılamıştı. Çünkü ülkeye“hürriyet”gelmişti. Fakat bu hürriyet sevinci Osmanlı toplumunda fazla sürmemiş ve 13 Nisan 1909'da 31 Mart Olayı meydana gelmiştir. Bu isyanı Selanik'ten gelen Hareket Ordusu bastırmıştır. Bu çalışmada, Hüseyin Câhid'in Tanin gazetesindeki makalelerine göre 31 Mart Olayı'nı incelemeye çalıştık. İlk olarak Hüseyin Câhid'in hayatı ve Tanin gazetesi ile ilgili bilgi verdik. Devamında 31 Mart Olayı'nın genel bir özetini yaptık. Üçüncü bölümde ise Hüseyin Câhid'in Tanin gazetesindeki makalelerine göre 31 Mart Olayı'nın çıkış nedenlerini, gelişimini ve sonuçlarını yorumladık. Özellikle Câhid'in olay ile ilgili Tanin'deki makalelerini inceledik. II. Meşrutiyet'in ilanından sonra yaşananları Câhid'in fikirlerine göre yorumlamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The Constitutional regime was declared on July 24, 1908. Public were welcomed declaration of constitutional regime. Because“freedom”had come to country. But this joy of freedom did not take long in Ottoman society and Aprıl 13, 1909 has occurred 31 March Event. This rebellion has been suppressed by“the Army of Action”coming from Salonika. In this study, according to articles in Tanin newspaper of Hüseyin Câhid we tried to study the 31 March Event. In the first chapter, we have given informasion about Hüseyin Câhid and Tanin newspaper. In the second chapter, we have geneally dealt with the 31 March Event. In the third chapter, according to articles in Tanin newspaper of Hüseyin Câhid we have interpreted the reason, development and result of the origination of the 31 March Event. Especially we have examined articles about event in Tanin of Hüseyin Câhid. According to opinions of Hüseyin Câhid we tried to interprent experiences after declaration of constitutional regime.