Yabancıların Türkiye'de taşınmaz mal edinmeleri
Acquiring real estate property of foreigners in Turkey.
  1. Tez No: 363398
  2. Yazar: GÜVEN YARAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECLA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı, Taşınmaz Mal, Yabancıların Taşınmaz Mal Edinmeleri, 6302 Sayılı Kanun, Foreigner, Real Estate, Acquiring Real Estate by Foreigners, Law No. 6302
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Son yıllarda ülkemizde yabancıların taşınmaz mal edinmeleri konusundaki yasal düzenlemelerde hareketlilik yaşanmaktadır. Kanun koyucu özellikle son on yılda konuyla ilgili sık sık yeni düzenlemeler kabul etmiştir. Bu düzenlemelerin bir kısmı kanun koyucunun değişikliğe gitme ihtiyacından, bir kısmı ise yapılan değişikliklerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi nedeniyle oluşan kanun boşluğun giderilmesi ihtiyacından kaynaklanmıştır. Kanun koyucu tarafından kabul edilen yasal düzenlemeler Türk medyasında geniş yer bulmakta, hatta toplumda ülke topraklarının satıldığı yönünde endişeler yayılmaktadır. Tüm bu nedenler yabancıların taşınmaz mal edinmeleri konusunu Türk Yabancılar Hukukunun en çok tartışılan konusu haline getirmiştir. Konuyla ilgili son değişiklik 3.5.2012 tarihli ve 6302 sayılı Kanun'la yapılmıştır. Bu değişiklikle birlikte yabancı gerçek kişilerin Türkiye'de taşınmaz mal edinmelerinde karşılıklılık şartı kaldırılmış, Bakanlar Kurulu'na yabancıların taşınmaz mal edinmelerine yönelik önemli yetkiler verilmiş, yabancı gerçek kişilerin taşınmaz mal edinmeleri kolaylaştırılmıştır. Yabancı tüzel kişiler bakımından ise bir değişikliğe gidilmemiş, eski düzenlemede olduğu gibi yabancı ülkelerde kendi ülkelerinin kanunlarına göre kurulan tüzel kişiliğe sahip ticaret şirketlerinin özel kanun hükümleri çerçevesinde taşınmaz mal edinebilmeleri öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
During the recent years, there has been mobility on acquiring real estate by foreigners in Turkey. The law makers have been involved in making new legislations in this area for a decade. The reason for making new legislations from amendments is to primarily cover the legal gap due to cancellation of the legislations by the Constitutional Court. Each amendment in the legislation has had a tremendous influence in media and on the public. This further invokes the public opinion that the country is become more unfriendly with legislation regarding aliens acquiring real estate property. As a result, it is an important topic of discussion. The last amendment relevant to the topic was made with affect to the law numbered as 6302 passed on 3.5.2012. With this amendment, reciprocity requirement for aliens' acquiring real estate in Turkey has been abolished. Substantial powers are given to the Council of Ministers to acquire real estate in Turkey and therefore it has become easier for aliens' to acquire real estate in Turkey as compared to the previous law. There has been no amendment regarding foreign entities governed and owned by aliens with respect to the laws governing in their own countries national laws, and such entities acquire real estate in Turkey based on private law provisions.