Türk İş Hukukunda ibra sözleşmesi
Absolution contract in Turkish Labour Law
  1. Tez No: 363399
  2. Yazar: YASİN ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM GÖKÇEOĞLU BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Borç, Borç İlişkisi, Borcun Sona Ermesi, Alacak hakkı, İbra, İbra Sözleşmesi, İşçi, İşveren, Obligation, Relationship of Obligation, End of Obligation, The Right to Receive, Absolution, Absolution Contract, Employee, Employer
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmanın amacı, çalışma yaşamında işçi ile işveren arasında düzenlenen ibra sözleşmesini incelemek, hukuki niteliğini açıklamak, benzer kurumlarla olan ilişkisi ve farklılıklarını ortaya koymaktır. Türk iş hukuku öğreti ve uygulamasında“ibraname”olarak adlandırılan ibra sözleşmesi, temelinde bir borçlar hukuku müessesesidir. Gerçekten ibra, bir borç ilişkisinde alacaklının alacak hakkını borçlu lehine sona erdirmesidir. Ancak bu borçlunun kabulüyle mümkündür. Bu açıdan ibra, bir sözleşmedir. İşçinin işverenden olan alacağına ilişkin yapılacak ibra sözleşmesi, Türk hukuk mevzuatında ilk defa 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiştir. Bu durum, ibra sözleşmesinin tez konusu olarak seçilmiş olmasının en önemli nedenlerinden birisidir. Zira böylece kanun koyucunun getirdiği düzenlemenin, önceki dönemde büyük ölçüde Yargıtay kararları ile şekillenen“ibraname”uygulaması ile paralellik arz edip etmediği tespit edilecektir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, is to provide an analysis of an absolution contract, to consider its effects on the relationship between an employer and employee, to explain its judicial quality, and bring to light its relationship and differences with similiar areas of law. An absolution contract which is labeled“ibraname”is within the doctrine and practice of Turkish labour law, in its basis it is the institution of the law of obligations. Really, absolution is to end the right to receive of creditor in a relationship of obligation. This is only possible with the debtor's consent. İn this respect, the absolution is a contract. The absolution contract which is related to the right to receive that which a employee demands from the employer is held in the Turkish Code of Obligations numbered 6098 in Turkish law legislation. This situation is one of the most important reasons on why the absolution contract is selected as a thesis subject. So, it will be determined what arrangement brought by a legislator is paralel or not with a“ibraname”practice which is to a large extent shaped by the supreme court decisions made in previous periods.