Türkiye'de petrol bazlı yakıt fiyatlarının motor hacimlerine göre binek araç talebine etkisi: Panel veri yaklaşımı
The effect of oil prices on automobile sales on account of engine volumes in Turkey
  1. Tez No: 363430
  2. Yazar: SEVGİ İŞBİLİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KARAÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Satın alınan araç sayıları, petrol fiyatları, panel veri regresyonu, Türkiye, The number of cars sold, oil prices, panel data regression, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Petrol fiyatları Türkiye' de büyük bir öneme sahiptir. Ülkemizde petrol üretimi oldukça düşük olduğu için petrolün büyük bir kısmı ithal edilmektedir. Bu çalışmamızda da petrol fiyatlarının Türkiye'de otomobil satışlarını nasıl etkilediği araştırılmıştır. Otomobil satışlarına talebinin modellenmesinde, motor hacimleri göz önünde bulundurularak, talebin üzerinde etkili olduğu değişkenler, panel veri yöntemiyle incelenmiştir. 2011 yılında ay bazında motor hacmi göz önünde bulundurularak satılan araç sayıları, otomobil ortalama satış fiyatları, kişi başına düşen milli gelir, petrol fiyatları, reel döviz kur endeksi, gecikmeli araç sayıları ile açıklanmaya çalışılmıştır. Petrol fiyatlarının otomobil satışlarına talebini belirlemek için üç farklı yakıt tipine göre aynı değişkenler kullanılarak üç farklı model incelenmiştir. İkinci adımda ise verilere uygun modeller belirlenip varsayımların testi yapıldıktan sonra dirençli standart hata elde edilmiştir. Araştırmanın son bölümünde ise benzin fiyatları, mazot ve lpg fiyatlarının araç satışlarına talebini nasıl etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The oil prices have a crucial importance in Turkey. The large part of oil demand is satisfied by importation in Turkey, as a result of low oil production of the country. In this present study, we have researched the effect of oil prices on automobile sales in Turkey. In the model of demand of car sales, the variables that have an impact on demand, has been analyzed within panel data analysis method by taking engine volumes into consideration. The number of car sold in 2011 has been analyzed and explained within the scope of average automobile sale prices, per capita income, oil prices, real exchange rate index, and the amount of lagged cars. Three different models had been analyzed using the same variables for three different fuel types in purpose of determining the effect of oil prices on automobile sales. On the second step, the models, which are suitable with data, were decided, after assumptions has been tested and by this way we have reached the resistant standard deviation. At the last chapter of the research, the individually effects of gasoline, diesel and liquid petroleum gas prices on car demand in Turkey are discovered.