Doğrusal programlama ile vardiya planlaması, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda bir uygulama
Job rotation planning with linear programming, a practice at a Credit and Dormitories Institution
  1. Tez No: 363431
  2. Yazar: ŞEREF YAĞCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAKAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Çizelgeleme, Kredi ve Yurtlar Kurumu, İşgücü minimizasyonu, Tam sayılı programlama, Vardiya planlaması, scheduling, Credit and Dormitories Institution, minimization of labor force, whole number programming, job rotation planning
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada Akdeniz Üniversitesi Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda çalışan güvenlik görevlilerinin vardiya planlaması ortaya konulmuştur. Bu kurumda uygulanmakta olan kurallara göre, kız öğrencilerin kaldığı yurtlarda sadece kadın güvenlik görevlileri, erkek öğrencilerin kaldığı yurtlarda sadece erkek güvenlik görevlileri,dış kapıda ise hem erkek hem de kadın güvenlik görevlileri bulunmaktadır. Üç vardiya uygulanmakta olup, güvenlik görevlileri 07.00-15.00, 15.00-23.00 ya da 23.00-07.00 vardiyalarından sadece birinde çalışmaktadır. Sözleşmeli güvenlik görevlileri haftada 48 saat çalışmakta ve 1 tam gün izin kullanmaktadır. Kadrolu güvenlik görevlileri ise haftada 40 saat çalışmakta ve en az bir kere ardışık 2 tam gün (bir tam gün 00.00-24.00 saatleri arasındaki süre) izin kullanmaktadır. Bir güvenlik görevlisi en az bir hafta boyunca aynı vardiyada çalışmalı ve günlük 8 saatten fazla çalışmamalıdır. Yapılan çalışmada sözleşmeli erkek ve kadın güvenlik görevlileri ve kadrolu erkek güvenlik görevlileri olmakla beraber kadrolu kadın güvenlik görevlileri bulunmamaktadır. Geliştirilen modelde öncelikli amaç toplam kaç güvenlik görevlisine ihtiyaç duyulduğu, bunların kaçının sözleşmeli erkek, kaçının sözleşmeli kadın ve ne kadarının kadrolu erkek güvenlik görevlisi olduğunu ortaya koymaktır. Ardından izin günlerini belirleyip adaletli bir vardiya planı oluşturmaktır. Dolayısıyla X,Y ve Z olmak üzere 3 değişken kullanılmıştır. Önerilen model bütün amaçları optimize eden bir tam sayılı doğrusal modeldir. Akdeniz Üniversitesi Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda yapılan çalışmayla optimum sonuç elde edilmiştir. Geliştirilen model ile Akdeniz Üniversitesi Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun uygulamasına oranla daha az güvenlik görevlisi ihtiyacı, dolayısıyla daha az işgücü maliyeti ortaya çıkmıştır. Bununla beraber daha düzenli ve daha adaletli bir plan oluşturulduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study presents the job rotation of security staff working for a Credit and Dormitories Institution. While in dormitories where female students are staying only female staff are positioned, in the dormitories where male students are staying only male staff are positioned. At the main gate of the dormitory both male and female staffs are positioned. There are three shifts which are between the hours 07 a.m-15p.m, 15p.m-23 p.m. and 23p.m – 7a.m. Security personnel works in only one of these shifts. Every contracted security personnel must work 48 hours a week and take one day off. The permanent personnel must work 40 hours a week and take two consecutive days off (a whole day of 24 hours). A security personnel has to work at the same shift for one week and must not work more than eight hours. This study includes both contacted male and female security personnel with the permanent mail personnel. Female permanent employees are excluded. The developed model aims to display how many security personnel are needed, how many of them will be contracted workers, how many of them will be male and female contracted employees and how many of them will be permanent male employees. Next, the study displays a fair job rotation plan by determining off days. Thus, three variables named X, Y, Z have been used. The suggested model is a whole number model which optimizes all aims. An optimum result was reached with the research done in a Credit and Dormitories institution. According to the practice of this institution, less personnel and thus less expenditure on labor force is needed. Additionally, a more regular and fairer plan has been achieved.