Stratejik karar verme sürecinde bilişsel yaklaşım: Üst kademe yöneticiler üzerine nitel bir araştırma
Cognitive approach to strategic decision making process: A qualitative research on high level managers
  1. Tez No: 363779
  2. Yazar: CEYDA KAVURMACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN ÇINAR ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Karar Verme, Üst Kademe Yönetici, Bilişsel, Kestirme Yol, Yanlılık, Strategic Decision Making, High Level Manager, Cognitive, Heuristic, Bias
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışmanın esas amacı üst kademe yöneticilerin stratejik kararlarında etkili olan bilişsel unsurları analiz etmektir. Bu unsurlar yazında bilişsel kestirme yollar ve yanlılıklar olarak tanımlanan ve karar vericilerin stratejik kararlarında rasyonelliğini kısıtlayan unsurlardır. Karar vericiler karşı karşıya oldukları karar durumunu bilgi işleme kapasitelerinin sınırlı olması dolayısıyla tam rasyonel olarak çözemez. Böyle bir durumda karar vericiler karar durumunu basitleştirmek adına“basitleştiriciler”olarak tanımlanan bilişsel kestirme yollar ve bilişsel yanlılıklarına dayanma eğilimi gösterir. Çalışma, üst kademe yöneticilerin verdikleri stratejik kararlarda bilişsel unsurların etkisi olup olmadığını anlamaya yönelik olmanın yanı sıra bu unsurların etkilerini idrak etmeye yöneliktir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study is to analyse cognitive factors which have an impact on strategic decisions of high level managers. These factors are defined as cognitive heuristics and biases in the literature and they constrain rationality of decision makers' strategic decisions. Decision makers can't reach a rational decision due to the limited information processing. Under these circumstamces decision makers show tendecy to use cognitive heuristics and biases defined as simplifier factors for simplifying decision situation. The aim of the study is comprehending the effects of cognitive factors on strategic decisions as well as whether or not they have an impact on strategic decisions.