Yerel yönetimlere seçilmiş organların organlık niteliklerini kaybetmeleri
Publication of selected local governments their loss of components
- Tez No: 363800
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEVZULLAH ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, İl Özel İdaresi, Köy, Belediye, Görevden Düşürme, Local Administrations, Special Provincial Administration, Village, Municipality, Amotion
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Anayasanın 127. maddesinin 4. fıkrası organlık sıfatının kazanılmasıyla alakalı itirazların çözümü ve kaybetmelerine ilişkin denetimin yargı yoluyla yapılacağı belirtilmiştir. Anayasadaki bu düzenlemeye paralel olarak 2575 sayılı Danıştay Kanununun 24. maddesinde Danıştay, belediyeler ile il özel idarelerinin seçimle gelen organlarının organlık sıfatlarını kaybetmeleri hakkındaki istemleri inceler ve karara bağlar, hükmüne yer verilmiştir. Organlık niteliklerinin kaybediliş şekli olan düşürme veya fesih işlemlerinin yargı denetimine tabi tutulması değil, düşürme ve fesih işlemlerinin bizzat yargı tarafından yapılması söz konusudur. Bu çalışmada, yerel yönetimlerin seçilmiş organlarının düşürülmeleriyle alakalı bir takım eksiklikleri, yargı kararları ışığında ortaya koymaya çalışdı. Çalışmada konu iki bölümde incelenmiş olup, birinci bölümde genel olarak yerel yönetimlere değinilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise yerel yönetimlere seçilmiş organların düşürülme durumları işlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It's stated in the paragraph 4 of Article 127 of the Constitution that the resolutions of the objections and the audit about their losing relevant to gaining the title of organ are done by judgement. Parallel with the regulations in the Constitution, in Article 32 of Law numbered 2575 of the State Council, on the article 24 of the law on the Council of State it is featured that the Council of State examines the claims about losing the title of organ of the bodies who are elected by special provincial administrations, municipalities and adjudicates it. It's not the question that the amotion and termination which are forms of losing the qualities of being organ, are subject to judicial review but the process of amotion and termination must be made by judgement itself. In this study it has been tried to put forward some of the deficiencies related to amotion of elected organs of local administrators in the light of judical decisions.In the study the topic has been examined in two parts. The first part is generally referred to local administrations. In second part of the study, the status of amotion of the organs who are elected to local administrations is handled.