Özel ve kamu sektöründe çalışan öğretmenlerde örgütsel vatandaşlık davranışı algısı
The organizational citizenship perceptions of teachers working at the private and public schools
  1. Tez No: 363801
  2. Yazar: ERSUN SIRIKLIGİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam Biçimi, Özel Sektör, Kadrolu Öğretmen, Sözleşmeli Öğretmen, Ücretli Öğretmen, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Employment Way, Private Sector, Salaried Teacher, Contractual Teacher, Permanent Teacher, Organizational Citizenship Behavior
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada özel ve kamu sektöründe çalışan öğretmenlerin istihdam biçimlerine göre örgütsel vatandaşlık algıları incelenmiştir. Araştırmada aynı zamanda özel ve kamu sektöründe çalışan öğretmenlerin cinsiyetleri, mezun oldukları eğitim kurumları, meslekteki kıdem yılları açısından istihdam biçimleri ile örgütsel vatandaşlık davranışı algıları arasında anlamlı bir fark olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Örgütsel Vatandaşlık Davranışı kavramı; kavramsal gelişimine, ilgili çalışmalara, temelini oluşturan teorilere, çeşitli araştırmacıların tanımladığı alt boyutlara yer verilerek ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde öğretmenlik mesleği; temel nitelikleri, tarihsel gelişimi, farklı ülkelerdeki yetiştirme süreçleri, istihdam biçimleri ve güncel sorunlara yer verilerek incelenmiştir. Son olarak öğretmenlerde örgütsel vatandaşlık davranışı konusu ile ilgili yurt içinde ve yurt dışında yapılan araştırmalar kronolojik sırayla verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde hipotezler İzmir'in Bornova ve Bayraklı ilçelerindeki öğretmenlerden edinilen veriler doğrultusunda SPSS 15,0 paket programı ile istatistiksel analize tabi tutulmuştur. T testi ve ANNOVA testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; özel sektörde çalışan sözleşmeli öğretmenlerin kadrolu ve ücretli çalışan öğretmenlere göre daha yüksek değerde örgütsel vatandaşlık davranışı ortalamasına sahip oldukları tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin cinsiyetleri, istihdam durumları, eğitim durumları, kıdem yılları ile örgütsel vatandaşlık davranış algıları arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda yorum ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the organizational citizenship behavior's perceptions of teachers working at private and public schools are studied according to the way they are employed. It is intended to determine whether there is a meaningful difference between teachers' organizational citizenship behavior's perceptions and their sex, educational level, working year's affects, their employment ways or not. In the first part of this study, the concept of organizational citizenship behavior is examined given way to conceptual development, related theories and several researchers' determined sub dimensions. In the second part, the profession of teacher is examined given way to related teachers' qualities, historical development, training processes in different countries, employment ways and present problems. Finally it is given cast previous studies' result in chronological order about teachers' organizational citizenship behavior's perceptions made in domestic and abroad. In the third part, the hypotheses are analyzed using the SPSS 15,0 in the eyes of data collected from teachers who work in the schools of Bornova and Bayraklı towns in city of İZMİR .In the study, it is determined that the organizational citizenship perceptions of contractual teachers', working at private schools, are higher average than permanent and salaried teachers. As a result of applied analysis; there is a meaningful difference between teachers' organizational citizenship perceptions and their sex, educational level. In terms of correlated concepts, t-Test and ANNOVA are applied concerning whether there are some differences between various groups or not. Finally; taken into account all of the study explanations and suggestions are expressed.