Türk ticari bankacılık sektöründe reklam harcamalarıyla bankacılık performansı arasındaki ilişki
The releatonship of advertising costs among banking performance at commercial banking sector
  1. Tez No: 363804
  2. Yazar: GAHİR MİKAYİLOV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ZORTUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ticari Bankacılık, Performans, Reklam Harcaması, Commercial Banking, Banking Performance, Advertisement Expenses
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Ekonomide para ve kredi politikasının vazgeçilmez araçlarından olan ticari bankalar, mali piyasalar içinde yer alan ve kar amacı güden en önemli kuruluşlar olduklarından, tüketicileri; ürettikleri hizmet ve ürünleri konusunda bilgilendirip, bunları satın almaya teşvik etmektedirler. Dolaysıyla karlarını artırmak için reklamı bir aracı olarak kullanırlar. Yapılan reklam faaliyetleri ise harcamalara neden olmaktadır. Bu nedenlere bağlı olarak ticari bankaların yaptıkları reklam harcamalarıyla performansları arasındaki ilişki araştırmamıza konu olmuştur. Bu çalışmada; ticari bankacılık sektöründe reklam harcamalarıyla performansları arasındaki ilişki panel veri seti oluşturularak incelenmiştir. Veri setinde ticari bankaların performansı; aktif karlılığı ve özsermaye karlılığı bağımlı reklam harcamaları ise bağımsız değişkenler olarak tanımlanmıştır. Panel verinin önce durağanlığı birim kök testleri aracılığıyla sınandıktan sonra değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişki Pedroni testiyle ve değişkenler arasındaki nedensellik ise Granger testi ile ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Commercial banks that have indispensable tools like monetary and credit policies in the economy, need to inform customers about the services and products they produce, are encouraged to purchase them. Therefore they use advertising as a means of increasing profits. The advertisement activities make costs. This ad expenditures made by commercial banks, the releatonshıp among their performance are subject of this study. In this study, the effect of ad expenditures on commercial bank performance is researched by panel data set. The performance of commercial banks in the data set; return on assets, return on equity and net interest margin are dependent variables whereas advertising expenditures are defined as independent variables. Firstly stationarity of panel data tested with unit root test, then long term relations between variables analyzed with Pedroni tests and causality test analyzed with Granger test.