İşletmelerin uluslararasılaşmasında bir değişim aktörü olarak sivil toplum kuruluşlarının rolü
The role of non-governmental organisations as a change actor about internationalization the business enterprices
  1. Tez No: 363803
  2. Yazar: HÜLYA ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları, Uluslararasılaşma, Değişim Aktörü, Ticari Birlikler, Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolleri, Non-Governmental Organizations, Internationalization, Change Actor, Trade Associations, The Role of Non-Governmental Organizations
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Uluslararası pazarlara açılma eğiliminde olan işletmelerin, başarılı olabilmesi için ülkelerin farklı kültürel yapıları, farklı davranış şekilleri, ekonomisi, demografik özellikleri, hukuki, politik ve ticari yapılarına yönelik doğru verilerin elde edilerek, en iyi şekilde analiz yapılıp, karar alınması gerekmektedir. Bu doğru verilerin elde edilmesi de ancak farklı ülkeler hakkında yeterli bilgiye sahip olan bir değişim ve aracı rolü üstlenen kişi ya da kurumlar tarafından yerine getirilmektedir. Sivil toplum kuruluşları, devlet etkisinden uzak, bağımsız, toplum yararına hizmet eden, kâr amacı gütmeyen“üçüncü sektör”olarak uluslararası pazarlara girmek isteyen ya da uluslararası pazarlarda hali hazırda faaliyet gösterip kendisini geliştirmek isteyen, ancak kendisine üye olan işletmelere, farklı ülkeler hakkında bilgi elde etme, yeniliği uyarlama, bağlantılar kurma, etkinlikler düzenleme, eğitim verme ve danışmanlık yapma gibi faaliyetler ile bir değişik aktörü durumundadır. Bu çalışma, STK'ların, işletmelerin uluslararası pazarlara açılmasında ve uluslararası faaliyetlerini sürdürmesinde bir değişim aktörü olarak rollerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu kapsamda çalışmanın ilk iki bölümünde, uluslararasılaşma ve STK ile ilgili kavramlar geniş bir şekilde açıklanmış, yazına uygun olarak bir alt yapı kurulmuştur. Üçüncü bölümde, işletmelerin uluslararasılaşmasında STK rolleri açıklanmıştır. Daha sonra Ege ve Batı Akdeniz Sanayicileri ve İşadamları Federasyonu“ESİDEF”e üye olup yurtdışı faaliyetlerde bulunan işletmelerde yapılan anketten elde edilen veriler çerçevesinde analiz yapılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
For the success of Business Enterprises, which have a tendency for entering the international markets, they have to make an analysis as gaining their true datas about countries' different cultural structures, their different attitudes, their economies, their demographic structures, their legal, politic and commercial structures and in the end according to these datas, decisions have to be taken. Obtaining these true datas are purved by the people or enterprises that have the change and agent role and have adequate knowledge about the different countries. Non-Governmental Organizations (NGOs) as non-profit“third sector”, far from the effect of Government, independent, served for the sake of social benefits are change actors with activities such as to obtain information about different countries, to adapt innovations, to establish networks and links, to organize activities, to give education and advise to their member enterprises which want to penetrate international markets or want to enhance itself as currently show activity in the markets. This study has been written to determine the roles of NGOs as a change actor about entering in the international markets and continuing their activities in these areas. In this context, in the first two part, concepts about NGOs and internationalization are widely explained and the substructure of the first and second part was set according to literature . In the third part, the roles of NGOs about the internationalization of the business enterprises are explained. This research is commented as analysed in accordance with the datas which are obtained from the survey that is applied to the enterprises ,which are the members of Aegean and West Medditerranean Industrialists' and Businessmen' Association 'ESIDEF' which have trading activities overseas.