Vergi ahlakını belirleyen faktörlerin analizine yönelik bir uygulama
An application for analysis of factors determinig tax morale
- Tez No: 363818
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Ahlakı, Kayıt Dışı Ekonomi, Anket, Tax, Tax morale, Informal economy, Survey
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Vergi, cebri ve karşılıksız bir yükümlülük olduğu için çoğunlukla mükellefler tarafından hoş karşılanmamakta ve vergi kaçakçılığı gibi yasadışı davranışlar ortaya çıkmaktadır. İnsanlara iyiliği ve yardımseverliği öğütleyen toplumsal kurallar bütünü olan ahlakın yüksek olduğu toplumlarda bu yasadışı davranışlar düşük düzeyde olmaktadır. Ahlakı geriden takip eden ve mükelleflerin vergiye karşı tutum ve davranışlarının belirlenmesinde önemli bir rolü olan vergi ahlakı, vergi ödeme konusundaki içsel bir motivasyon olarak tanımlanmaktadır. Mükelleflerin vergilemeye bakışlarında önemli bir etkiye sahip olan vergi ahlakı birçok faktör tarafından etkilenmektedir. Çalışmamızda vergi ahlakı ve vergi ahlakıyla bağlantılı diğer kavramları tanımladıktan sonra vergi ahlakını belirleyen faktörler anket çalışması yoluyla tespit edilmiştir. Anket çalışması Dumlupınar Üniversitesi bünyesinde 3 fakülte ve 2 yüksekokuldan kolayda örnekleme yoluyla seçilen 1108 öğrenciye uygulanmış ve veriler SPSS 18 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada vergi ahlakını belirleyen faktörler 4 başlık altında analiz edilmiştir: Ekonomik, sosyokültürel, siyasi ve ahlaki-psikolojik. Çalışmanın sonucuna göre, vergi ahlakı üzerinde en fazla ahlaki ve psikolojik faktörler etkilidir. Vergi ahlakı en yüksek fakülte ilahiyat fakültesi iken, vergi ahlakı en yüksek cinsiyet de kadın olarak tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada gelir düzeyi, sınıf ve yaş ile vergi ahlakı düzeyi arasında ters bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Because tax is a forced and complimentary liability, it is generally not approved by the taxpayers and illicit behaviors like tax fraud arise. People who preached kindness and helpfulness of social rules which the whole society that morality is high this illegal behavior is low. Tax morale which has an important role in determining attitude and behaviors of taxpayers to tax and ethics behind following is defined as an inner motivation in the subject of tax paying. Tax morale which has an important effect in the taxpayers' looks to tax are affected a lot of factors. In our study, after defining tax ethics and other notions related to tax ethics the factors which determine tax ethics is determined by the questionairre study. The questionairre study is applied to 1108 students which is selected from the 3 faculties and 2 colleges within Dumlupınar University by convenience sampling method and the data ara analyzed by using the program of SPSS 18. The factors that determine tax morale are analyzed under 4 outlines: Economic, socio-cultural, political and moralpsychological. According to the result of the study, The moral-psychological factors are the most effective factor on tax morale. İt is determined that while tax morale is the maximal in religious studies faculty, tax morale is the maximal in women as a gender. Moreover, in the study, it is determined that there is inverse relationship between income level, class and age between tax morale.