Evolution of the Tukish insurance sector and the reinsurance monopoly
Türkiye'de sigortacılık sektörünün evrimi ve reasürans tekeli
- Tez No: 36389
 - Danışmanlar: PROF.DR. NUR KEYDER
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sigortacılık, Insurance
 - Anahtar Kelimeler: Reasürans Tekeli, Dahili Sigorta, Sigortacılığın Tarihçesi, Kotpar ve Eksedan Sistem, Türkiye'de Sigortacılık Sektörüne İlişkin Veriler, Reinsurance Monopoly, Self Insurance, History of the Insurance, Quota Share and Surplus System, Data for Insurance Sector in Turkey
 - Yıl: 1994
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 276
Özet
öz TÜRKİYE'DE SİGORTACILIK SEKTÖRÜNÜN EVRİMİ VE REASÜRANS TEKELİ ELVEREN, Ali Haydar Yüksek Lisans Tezi, iktisat Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nur KEYDER Şubat, 1994, sayfa: 276 Bu çalışma Türkiye'de sigortacılık sektörünün evrimi ve bugünkü yapısı hakkında bilgi sunmayı amaçlamaktadır. Birinci bölümde, kavramlar ve sektörün tarihsel gelişimi kısaca açıklanmıştır. İkinci bölümde, reasürans tekeli ve Türk sigortacılık sektörünün yapısı üzerindeki etkileri ile tekel uygulamasından kaynaklanan sorunlar gösteriliştir, dahili sigorta, aracılar, sabit tarife sistemi gibi sektörün bazı sorunları değerlendirilmiştir. Ekte, Milli Reasürans T.A.Ş.'nin saklama payı oranlan, hasar/prim oranlan, komisyon marjlan, transfer oranlan ve sigortacılık sektörünün 1929-1992 yıllanna ait toplam prim üretimi verilmiştir. Aynca, 1927-1929 ve 1938-1942 dönemlerine ait sigortacılık faaliyetleri, 1963- 1992 yıllanna ait sigorta şirketlerinin bilanço, prim üretimleri, teknik ve mali sonuçlan ve yatınmlanna ilişkin veriler, Türk ve yabancı sigorta şirketleri ile reasürans şirketleri için ayn ayn düzenlemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVOLUTION OF THE TURKISH INSURANCE SECTOR AND THE REINSURANCE MONOPOLY ELVEREN, Ali Haydar M.S. in Economics Supervisor. Prof.Dr. Nur KEYDER February, 1 994, page: 276 This thesis aims at providing information on the evolution and the present structure of the insurance sector in Turkey. In Part I, first the concepts then the historical evolution of the insurance sector is briefly discussed. In the second part, reinsurance monopoly and its effects on the structure of the Turkish insurance sector, as well as problems arising from its implementation are presented and some problems of the Turkish insurance sector, such as self insurance, intermediaries and fixed premium rate system, are evaluated. The Appendix comprises data on retentions, loss ratio, commission margins, transfer ratio of Milli Reasürans T.A.Ş. and total premium collection over the 1929-1990 period. Data on insurance activities over the period 1927-1929 and 1938-1942, balance sheets, premium production, technical and financial results, investments of the companies over the period 1963-1992 are presented as well.