Gamma modüllerin bulanık alt modülleri
Fuzzy submodules of gamma modules
- Tez No: 364166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM ALİ ERSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Bulanık alt modül, gamma modül, gamma modülün (normal) bulanık alt modülü, bulanık asal alt modül, gamma modülün bulanık asal alt modülü, Fuzzy submodule, gamma module, (normal) fuzzy submodule of gamma module, fuzzy prime submodule, fuzzy prime submodule of gamma module
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada bulanık cebirde geçerli olan bazı teoremlerin, bulanık gamma modüller için de var olduğu gösterilmiştir. Öncelikle klasik cebir ve bulanık cebire ait temel tanım ve teoremler verilmiştir. Ardından özellikle tezimize kaynaklık edecek bulanık alt modül ve gamma modül kavramları açıklanmıştır. Hipotezlerimizi içeren son bölümde ise gamma modüllerin (normal) bulanık alt modüllerine ait yapılar incelenmiştir. Bu doğrultuda, gamma modülün (normal) bulanık alt modül olma şartı araştırılmış, gamma modülün (normal) bulanık alt modülünün görüntüsünün ve ters görüntüsünün de gamma modülün (normal) bulanık alt modülleri olduğu gösterilmiştir. Sonrasında klasik cebirdeki izomorfizma teoremlerinin, gamma modüllerinin (normal) bulanık alt modüllerinde de benzer şekilde olduğu ifade edilmiştir. Son olarak bulanık asal alt modül ile gamma modüllerin bulanık asal alt modülleri arasındaki ilişki analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, some theorems valid in fuzzy algebra are shown to be existing in fuzzy gamma modules. Initially, basic definitions and theorems related to classical algebra and fuzzy algebra are given. Afterwards, fuzzy submodule and gamma module definitions which will act as a source to our thesis are defined. In the final section, structures that belong to (normal) fuzzy submodule of gamma modules which contain our hypothesis are investigated. Moving from this point, the conditions when gamma modules belong to fuzzy submodules are studied, the image and inverse image of (normal) fuzzy submodules of gamma modules are also shown to be (normal) fuzzy submodules of gamma modules. After that, isomorphism theorems in classical algebra are pointed to be smilar in (normal) fuzzy submodules of gamma modules. Finally, the relation between fuzzy prime submodule and fuzzy prime submodules of gamma modules is analysed.