Tek serbestlik dereceli sistemlerde dayanım-süneklik-periyot ilişkileri
Strength reduction factor-ductility-period relationships for single degree of freedom systems
  1. Tez No: 364177
  2. Yazar: CANSU KOPUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SERDAR KIRÇIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanım azaltma katsayısı, süneklik, periyot, tek serbestlik dereceli sistem, elastoplastik sistem, Strength reduction factor, ductility, period, single degree of freedom system, elastoplastic system
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Depreme dayanıklı yapıların tasarımı ve mevcut yapıların deprem güvenliğinin belirlenebilmesi için dayanım azaltma katsayısı, süneklik ve periyot arasındaki ilişki önemli bir yere sahiptir. Bu ilişki yer hareketi karakteristik özellikleri, çevrim modeli, yapı periyodu, dayanım ve sünekliği ile yakından ilgilidir. Bu çalışmada, dayanım, süneklik istemi ve rijitlik arasındaki ilişki irdelenmiştir. Elastoplastik tek serbestlik dereceli sistemler esas alınmış ve 60 yer hareketi kaydı kullanılarak, Matlab ile hazırlanan bir program yardımıyla doğrusal olmayan dinamik çözümlemeler (zaman tanım alanında doğrusal olmayan hesap) yapılmıştır. Süneklik isteminin, dayanım azaltma katsayısı, yapı periyodu ve zemin grubuna göre değişimi gözlenmiş, süneklik-dayanım-periyot arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiş, yapılan regresyon analizi sonucu bu ilişkiyi gösteren bir denklem önerilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, yapılarda süneklik isteminin belirli bir periyot değerinden itibaren yaklaşık sabit değerler aldığı gözlemlenmiştir. Bu periyot değerinin dayanım azaltma katsayısı değeri ve zemin grubuna bağlı olarak değiştiği belirlenmiştir. Kısa periyotlarda süneklik isteminin çok büyük değerler aldığı ve bununla birlikte dayanım azaltma katsayısı arttıkça süneklik isteminin de arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship between the strength reduction factor, the ductility demand and the structural period is important for the seismic demand estimation for both new and existing structures. This relationship is closely related to the ground motion characteristics, the hysteresis type of structures, the structural period, strength and ductility. The aim of this study is to determine the relationship between the strength reduction factor, the ductility demand and the structural period. Nonlinear time-history analyses of elastoplastic single degree of freedom systems are carried out under the effect of 60 ground motion records using a MATLAB code. Ground motion records which are recorded on different site classes are considered so that the soil effect can be taken into consideration. The variation of the ductility demand with respect to the structural period, site class and strength is determined. A simple equation is proposed as a result of the aforementioned variation of the ductility. Furthermore, it is observed that the ductility demand is almost constant beyond a certain period. This period mainly changes with the soil type and the strength reduction factor. In the short period range, the ductility demand increases as the structural period decreases. Also, the higher strength reduction factor causes the higher ductility demand.