Displacement based assesment of structural vulnerability
Yapısal hasarın deplasman bazlı yordamlarla belirlenmesi
- Tez No: 75722
- Danışmanlar: PROF. DR. POLAT GÜLKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Single Degree of Freedom (SDOF), Earthquake Ground Motion, Period, Peak Ground Acceleration, Peak Ground Velocity, Yield Strength, Strength Reduction Factor, Hysteretic Energy, Ductility, Damage Index, Fatigue. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
oz YAPISAL HASARIN DEPLASMAN BAZLI YORDAMLARLA BELİRLENMESİ BALIKÇIOGLU, Altuğ Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Polat Gülkan Ekim 1998, 95 sayfa Bu çalışmada yapısal tepkinin yapı peryoduna bağlı olarak değişimi, ve kuvvetli yer hareketi ile olan ilişkisi irdelenmiştir. Çalışma, bahsedilen yapısal tepkinin farklı hasar kriterlerince tanımlanan değişik yapısal hasar düzeylerinde hesaplanması üzerine odaklanmıştır. Yapısal tepkinin hesaplanması için üç farklı kuvvet deformasyon ilişkisine sahip tek serbestlik dereceli sistemler, seçilen kuvvetli yer hareketlerine maruz bırakılmıştır. Araştırılan yapısal tepki parametreleri, akma dayanımı, süneklik, ve enerji girdisini içermektedir. Çalışmada, süneklik ve doğrusal bir hasar modeli hasar kriteri olarak kullanılmıştır. Bahsedilen doğrusal hasar modeli göz önünde bulundurularak, farklı hasar seviyelerindeki yapısal elemanların sünek ve yorulmaya bağlı tepkileri incelenmiştir.Bu çalışmanın vardığı bir sonuç, yapısal hasarı deplasman ve tüketilen histeretik enerjinin doğrusal bir bileşeni olarak ifade eden hasar modellerinin, yapısal hasarı yalnız deplasmanın bir fonksiyonu olarak ifade eden modellerden daha gerçekçi olduğudur. Eleman yük yer değiştirme ilişkisinin elastik ötesi rijitliğinde bir azalmanın, hasarın büyük olduğu durumlarda elemanın deplasman tepkisini önemli derecede etkilediği kanaatine varılmıştır. Bu bulgunun, çalışmada kullanılan yük deplasman ilişkilerinin histeretik enerji tüketim karakteristiklerinin bir sonucu olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca, farklı hasar seviyeleri için yapısal peryotlara göre ağırlıklı ortalaması hesaplanan akma dayanımının birtakım kuvvetli yer hareketi parametreleriyle yakından ilintili olduğu gözlemlenmiştir. Anahtar kelimleler: Tek Serbestlik Dereceli (TSD) Sistem, Kuvvetli Yer Hareketi, Peryot, Maksimum Yer İvmesi, Maksimum Yer Hızı, Akma Dayanımı, Dayanım İndirgeme Faktörü, Histeretik Enerji, Süneklik, Hasar İndisi, Yorulma. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DISPLACEMENT BASED ASSESSMENT OF STRUCTURAL VULNERABILITY BALIKÇIOGLU, Altuğ M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Polat Gülkan October 1998, 95 pages In this study, spectral variation of structural response and its correlation with ground motion characteristics are investigated. The study focuses on structural response evaluation at various damage levels, indicated by different damage criteria. A series of inelastic SDOF systems with three different hysteresis properties are subjected to selected ground motion records. Structural response parameters examined include yield strength, ductility, and input energy. Throughout the study ductility and linear damage models are used as indicators of damage. For the linear damage model, both ductile and fatigue type failure at various damage levels are investigated. It is concluded that, linear damage models can represent the damage inflicted on a member more efficiently than drift based models. A reduction in the post elastic stiffness of the member can influence its displacement response to a given excitation msubstantially at the ultimate state. This effect is attributed to the energy dissipation capacity of the models considered in this study. It is observed that, calculated mean spectral yield strength demand for SDOF systems at various damage levels correlates well with certain excitational parameters including the ratio of peak ground velocity to peak ground acceleration and a modified form of a scaling factor proposed elsewhere.