Pülverize kömür santrallerinde kazan verimi ve verime etki eden parametrelerin incelenmesi
Efficiency of boiler in pulverized coal power plant and examination of parameters affecting the efficiency
- Tez No: 364176
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN HÜSEYİN ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pülverize kömür, yakma sistemi, yanma optimizasyonu, kazan verimi, Pulverized coal, firing systems, combustion optimization, boiler efficiency
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Türkiye'de elektrik üretiminde PC kazanlı termik santraller önemli bir paya sahiptir. Bu santrallerin yaşlarının ilerlemiş olması başta yakma sistemleri olmak üzere birçok işletme problemine ve performans kayıplarına neden olmaktadır. Özellikle kazan ve yakma sistemi kaynaklı performans kayıplarının azaltılabilmesi için kazanların yakma sistemlerinin incelenerek yanma optimizasyonunun yapılması gerekmektedir. Yanma optimizasyonu ayrıca dizayn kömüründen çok farklılaşan mevcut kömür özelliklerine kazanın ayarlanarak, kazandan daha iyi performans alınması içinde gereklidir. Bu çalışmada Türkiye'de yaygın olarak kullanılan PC kazanlarının yakma sistemleri incelenerek, yanmaya etki eden parametreler belirlenmiş ve yanma optimizasyonu için gereken hususlar belirtilmiştir. Ayrıca sistemde verime etki eden parametreler incelenerek kazan verimi hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
PC boiler thermal power plant to generate electricity have a great share in Turkey. These aged power plants cause first firing systems, many business problems and performance losses. By examining the firing systems of boiler, combustion optimization has to be done in order to reduce the performance losses of boiler and firing systems. Combustion optimization is also necessary to gather better performance from boiler by arranging boiler to existing coal which has different proporties from design coal. In this work, the parameters affecting combustion were determined and necessary cases for the optimisation of combustion was stated by examining the combustion system of PC boilers used commonly in Turkey. Also, the efficiency of the boiler was calculated by examining the parameters which affect the efficiency on the system.