Binalarda Yönlere Göre Yalıtım Kalınlığının Ekonomikliğinin Araştırılması
The investigation economics of optimum insulation thickness on different orientation in buildings.
  1. Tez No: 364231
  2. Yazar: CEM BAYKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA BURCU ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bina dış duvar optimum yalıtım kalınlığı, Enerji tasarrufu, geri ödeme süresi, Optimum insulation thickness for building external wall, energy saving, payback period
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Isı Proses Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET BİNALARDA YÖNLERE GÖRE YALITIM KALINLIĞININ EKONOMİKLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Cem BAYKAL Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN Günümüzde enerji ihtiyacı ve enerji kaynaklarına ulaşım konusu dünyada politik ve ekonomik anlamda önemli bir rol oynamaktadır. Enerji talep ve tüketiminin hızla artması, ülkemizin enerji konusunda yüksek oranda dışa bağımlılığı ve enerji tüketimi sonucu ortaya çıkan çevresel faktörler sebebiyle, ülkemizde enerjinin kullanılması konusunda çeşitli düzenlemelerin yapılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. Ülkemizde kış şartları göz önüne alındığında binalarda tüketilen enerjinin büyük bir kısmı ısıtma amaçlı kullanılmaktadır. Binalarda enerji tüketimi, yapı elemanlarının optimum kalınlıkta ve uygun yalıtım malzemesi ile yalıtımı, cam ve doğramaların iyileştirilmesi, ve verimli ısıtma sistemleri kullanılmasıyla önemli ölçüde azaltılabilir. Ülkemizde enerji tüketimini minimize eden doğrultuda çözümler sunmak amacıyla 2000 yılında“TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları”yürürlüğe konulmuştur. Isı yalıtımı, binalarda ilk yatırım giderlerini arttıran bir etken olmasına rağmen, enerji tüketiminde ve işletme maliyetlerinde sağlanan tasarruf ile kısa sürede geri dönüşümü sağlamaktadır. Bunun için ısı yalıtımında doğru malzeme seçimi ve optimum yalıtım kalınlığının belirlenmesi önemli bir konudur. Bu tez kapsamında İstanbul Beykoz'da bulunan bir binada P1-P2 ekonomik analiz yöntemi esas alınarak yönlere göre optimum yalıtım kalınlıkları belirlenmiştir. Binanın dört yönünde dış duvarın iç ve dış yüzey sıcaklıkları, dış ortam ve iç ortam sıcaklığı yıl boyunca veri kaydedici aracılığıyla ölçülerek kaydedilmiştir. Yıllık dış duvar iç yüzey, dış duvar dış yüzey, dış ortam sıcaklıkları ölçüm değerleri grafik olarak verilmiştir. Bir sene boyunca binanın tüm cepheler için ölçülen iç yüzey ve dış yüzey sıcaklıkları kullanılarak TS 825 standardına uygun bir model geliştirilmiş ve yönlere göre optimum yalıtım kalınlıklarının belirlenmesi ile beraber enerji tasarrufu ve geri ödeme süreleri hesaplanmıştır. Hesap sonuçlarına göre optimum yalıtım kalınlıkları kuzey, güney, batı doğu ve yönden bağımsız durum için sırasıyla; 6,47 cm, 3 cm, 6,92 cm, 7 cm, 5,25 cm olarak belirlenmiştir. Enerji tasarrufu ve geri ödeme süreleri ise kuzey, batı, doğu ve yönden bağımsız durum için sırasıyla; 89,38 TL/m² ve 1,64 yıl, 74,05 TL/m² ve 2,02 yıl, 73,91 TL/m² ve 2,04 yıl, 68,32 TL/m² ve 2,14 yıl olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION ECONOMICS OF OPTIMUM INSULATION THICKNESS ON DIFFERENT ORIENTATIONS IN BUILDINGS Cem BAYKAL Department of Mechanical Engineering MSc. Thesis Adviser: Assoc. Prof. Dr. Derya Burcu ÖZKAN In this day and time, energy need and reach the energy resources issue plays an important role in the political and economic sense in the world. The necessity of the various arrangements emerged for the use of energy in consequences of increasing the energy demand and energy consumption, high percentage of dependency on foreign sources and environmental factors caused by energy consumption in our country. Considering the winter period, given a large part of the energy consumed in buildings used for heating purposes in our country. There are some significant point that buildings energy consumption can be dramatically reduced such as insulation with optimum insulation thickness and appropriate insulation material of building elements, improvement of glazing and joinery and with using of efficient heating systems. In our country, in order to provide solutions that minimize energy consumption,“TS 825 Thermal Insulation Rules in Buildings”was put in to effect in 2000. Thermal insulation in buildings is a factor that increases the initial investment cost although the saving in energy consumption and operation cost it's provide the recycling in a short term period. Thus, choose the right materials for the thermal insulation and the determination of the optimum insulation thickness is an important issue. In this study, optimum insulation thickness is determined for different external wall orientation based on the P1-P2 economic analysis method in a building located in İstanbul, Beykoz. In four aspects of the building, interior and exterior surface temperatures for the outer wall and the ambient and indoor temperatures has been measured by means of the data logger throughout the year. Annual inner surface and outer surface temperature of external wall and ambient-indoor temperature which measured throughout the year is shown as graphics. According to the TS 825 standard, a suitable model was developed using the measured inner surface and outer surface temperature of external wall. Then in developed model, optimum insulation thickness for different wall orientation, energy savings and pay back periods was calculated. As a result, optimum insulation thickness for the orientation of north, south, west, east and situation of independent from orientation were found 6,47 cm, 3 cm, 6,92 cm, 7 cm and 5,25 cm, respectively. Energy savings and pay back periods are also being calculated as 89,38 TL/m² and 1,64 year, 74,05 TL/m² and 2,02 year, 73,91 TL/m² and 2,04 year, 68,32 TL/m² and 2,14 year in north, west, east and situation of independent from orientation, respectively.