Geleneksel dokumalarda koruma ve onarım prensipleri
Principles of protection and restoration of traditional weaving
- Tez No: 364674
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL SÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Miras, Geleneksel Dokumalar, Halı-Kilim, Koruma- Onarım, Cultural Heritage, Traditional Weaving, Carpet-Rug, Conservation- Restoration
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Geleneksel Dokumalarda Koruma ve Onarım Prensipleri ana başlığı altında oluşturulan ve elde edilen bilgiler ışığında şekillenen tez üç ana bölümden oluşmaktadır. Koruma ve Onarım Kültürü adı verilen birinci bölüm“Koruma ve Onarım, Koruma ve Onarımın Dünyadaki ve Ülkemizdeki Gelişimi, Geleneksel Dokumalarda Koruma ve Onarım Anlayışı”şeklinde üç alt başlıkta incelenmiştir. Geleneksel Dokumaların Korunması ve Onarılması adı verilen ikinci bölüm“Geleneksel Dokumaların Yapısal Özellikleri, Geleneksel Dokumalarda Bozulmaya Neden Olan Etkenler ve Bozulmanın Engellenmesi İçin Alınması Gereken Önlemler, Onarım Öncesi Karar Verme Ölçütleri ve Teknik Analiz, Geleneksel Dokumaların Onarımı”şeklinde dört alt başlıkta incelenmiştir. Geleneksel Dokumaların Müzelerdeki Durumu adı verilen üçüncü bölüm“Geleneksel Dokumaların Müzelere Kazandırılmasının Gerekliliği, Geleneksel Dokumaların Müzelerde Sergilenmesi ve Depolanması”şeklinde iki alt başlıkta incelenmiştir Sonuç bölümünde ilk olarak araştırma kapsamında elde edilen bilgiler toplu olarak ele alınmıştır. Ayrıca koruma ve onarım anlayışının geleneksel dokumalar üzerindeki etkisi üzerinde durularak yapılan yanlış uygulamalara dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dissertation created under the main heading:“Principles of the Conservation and Restoration of Traditional Weaving”and shaped in the light of the information obtained; consists of three main parts. The first section called Conservation and Restoration of Cultural was studied in three sub-headings as“Conservation and Restoration, Development of Conservation and Restoration in the World and in our Country, Understanding the Conservation and Restoration of Traditional Weaving”. The second section called Protection and Restoration of Traditional Weaving was studied in four sub-headings as“Structural Characteristics of Traditional Weaving, Factors Causing Deterioration of Traditional Weaving and Precautions for Prevention of Corruption, Criteria of Decision Making before Restoration and Technical Analysis, Restoration of Traditional Weaving”. The third section called Availability of Traditional Weaving at the Museum was studied in two sub-headings as“Necessity of giving Traditional Weaving to Museum, Exhibiting and Storing of Traditional Weaving in the Museum”. In the conclusion section the information obtained under investigation is collectively covered firstly and focused on the impact of protection and restoration understanding on traditional weaving, attention is drawn to the wrong practices.