İşitme engelli bireylerde görsel algı
Visual perception of hearing-i̇mpaired i̇ndividuals
- Tez No: 364720
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görsel algı, işitme engelliler, görsel sanatlar eğitimi, işitme engellilerin iletişimi, Visual perception, hearing impaired, visual- arts education, communication for the hearing impaired
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İnsanoğlu dünyaya gözlerini açtığından itibaren öğrenmek ve uyum sağlamak için duyuları yardımıyla çevresiyle etkileşimde bulunarak algısal süreçlerde bulunur.“ Algılama, duyumsal bir bilgilenme olarak tanımlanırsa, beş duyu organı aracılığı ile duyma, tatma, görme, koklama, dokunma duyuları ve hissetme duygusu yardımı ile dış dünyadan bilgi edinilmesidir.”(İnceoğlu, 2000, S.44). Hiç kuşkusuz Dünyayı algılama tüm duyuların etkileşimi ile gerçekleşir. Ancak görsel algılama diğer algılar içinde en etkili ve en güçlü olanıdır. Doğadaki sese dayalı iletileri alamayan işitme engellilerin, bu alandaki eksikliklerini giderme sorumluluğunu yüklenen en önemli duyu organının göz olduğuna karşı çıkmak güçtür. Çünkü,“ görme konuşmadan önce gelmiştir. Çocuk konuşmaya başlamadan önce bakıp tanımayı öğrenir.”(Berger,1986) Bu tez çalışmasında duyu ve algı gelişimine ilişkin bilgiler verilerek, görsel algı kavramının öğrenmemiz üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ayrıca işitme engeli tüm yönleriyle araştırılarak tarihsel süreç içinde günümüze kadar olan gelişimi ve işitme engellilerin eğitimi ele alınmıştır. Görsel Sanatlar eğitiminin işitme engelliler üzerindeki olumlu etkileri ve görme duyusuna hitap etmesi açısından, bu eğitimin işitme engellilere olan faydaları araştırılmıştır. Araştırma, İstanbul'da bulunan İşitme engelliler okullarına ve özel eğitim kurumlarına gidilerek Görsel Sanatlar ve İşitme engelliler öğretmenleriyle görüşmeler şeklinde ve gözlem yapılarak yürütülmüştür.
Özet (Çeviri)
Human who opening eyes to the world beings learn and to adapt him from interacting with the environment with the help of the senses found in the perceptual process.“Detection, if defined as a sensory informed, through the five senses hearing, taste, sight, smell, sense of touch and feel, with the help of information from the outside world is available.”(İnceoğlu, 2000, S.44) No doubt the world is accomplished by sensing the interaction of all the senses. However, visual perception in other senses is the most effective and powerful. Based on the sounds of nature can not receive messages for the hearing impaired, correct the deficiencies in this area of responsibility is in the eye of the most important sensory organs that installed it is difficult to oppose. Because,“ to see have coming before to speak. Children learn to recognize its surroundings look before they learn to speak.”(Berger,1986) In this thesis, giving information on the evolution of sensory perception, visual perception has been studied for its effects on our learning of the concept. Futher more investigating all aspects of hearing impairment in the historical process of development until today, and the education of the hearing impaired is discussed. Visual Arts, the positive impact of education on hearing and vision to address in terms of the benefits of this training have been investigated for the hearing impaired. Research, located in Istanbul and special education schools for the hearing impaired and hearing impaired by visiting the Visual Arts in the form of interviews with teachers, and observation has been done