Çoklu zekâ ve disiplinler arası yaklaşım temelli fen ve teknoloji dersi ve uygulamalarına ilişkin öğretmen görüşleri
Teacher views about science and technology applications based on multiple intelligences and the interdisciplinary approach
  1. Tez No: 364765
  2. Yazar: KÜBRA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEN TEZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zekâ Kuramı, Disiplinler Arası YaklaĢım, Fen ve Teknoloji, Fen Öğretimi, Multiple Intelligences Theory, Interdisciplinary Approach, Science and Technology, Science Teaching
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Günümüzde öğretme-öğrenme sürecini zenginleştiren, öğrencilerin bireysel farklılıklarını öne çıkaran ve olaylar arasında ilişki kurabilen bireylerin yetiştirilmesini sağlayacak eğitim sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu bağlamda, öğrencilerin farklı alanlarda da olsa ilgi ve kapasitelerinin üst düzeyde olduğunu savunan çoklu zekâ kuramı ve bir disiplin alanı ile ilgili bilgileri diğer disiplinlere transfer edip analiz eden bireyler yetiştiren disiplinler arası yaklaşım ön plâna çıkmaktadır. Bu çalışma, fen ve teknoloji öğretmenlerinin çoklu zekâ kuramı ve disiplinler arası yaklaşımı temel alan uygulamalara ilişkin görüşlerinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Ayrıca çalışmada, öğretmenlerin çoklu zekâ kuramı ve disiplinler arası yaklaşımın uygulanmasına ilişkin görüşleri ile kişisel özellikleri arasında anlamlı bir farklılaşma olup olmadığı araştırılmıştır.Fen ve teknoloji öğretiminde çoklu zekâ kuramının uygulanması ile ilgili öğretmen görüşlerinin tespiti için Ünal (2009) tarafından geliştirilen“Çoklu Zekâ Kuramının Uygulanmasına İlişkin Öğretmen Görüşleri Ölçeği (ÇZKUİÖG)”ile fen ve teknoloji öğretmenlerinin disiplinler arası öğretime ve öğretimin uygulanmasına ilişkin görüşlerinin tespiti için Dervişoğlu ve Soran (2003) tarafından geliştirilen“Fen ve Teknoloji Öğretmenlerinin Disiplinler Arası Öğretime ve Öğretimin Uygulanmasına İlişkin Görüşleri Ölçekleri (DAÖİG ve DAÖUİG)”kullanılmıştır. Ayrıca kişisel özelliklerin belirlenmesi amacıyla“kişisel bilgi formu”uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini; Eskişehir il merkezindeki Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim okulunun ikinci kademesinde 2011-2012 eğitim-öğretim yılında görev yapan fen ve teknoloji öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırma tarama modelinden yararlanılarak gerçekleştirilen betimsel nitelikte bir çalışmadır.Verilerin analizinde, çoklu zekâ kuramı ve disiplinler arası yaklaşımı temel alan fen ve teknoloji uygulamalarına ilişkin görüşlerinin tespiti için aritmetik ortalama, standart sapma değerleri hesaplanmış; gruplar arası farklılıkları belirlemek amacıyla normal dağılım testi, t-testi, varyans ve post hoc analizi kullanılmıştır. Ayrıca çoklu zekâ kuramının uygulanmasına ilişkin öğretmen görüşleri (ÇZKUİÖG), disiplinler arası öğretime ilişkin öğretmen görüşleri (DAÖİG) ve disiplinler arası öğretimin uygulanmasına ilişkin öğretmen görüşleri (DAÖUİG) ölçekleri arasındaki ilişkinin tespiti için de korelâsyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre; öğretmenlerin çoklu zekâ kuramının ve disiplinler arası öğretimin uygulanmasına ilişkin görüşleri arasında; cinsiyet, mezun olduğu fakülte ve derece türü, dersine girdiği sınıflardaki öğrenci sayısı, görev yaptığı okuldaki ünvanı, kıdem yılı ve toplam yöneticilik yılına göre gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Öğretmenlerin disiplinler arası öğretime ilişkin görüşleri arasında; mezun olduğu fakülte ve derece türü, dersine girdiği sınıflardaki öğrenci sayısı, görev yaptığı okuldaki ünvanı, kıdem yılı ve toplam yöneticilik yılına göre gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmamış ancak, cinsiyete göre anlamlı farklılık görülmüştür. Ayrıca, disiplinler arası öğretime ilişkin öğretmen görüşleri (DAÖİG), disiplinler arası öğretimin uygulanmasına ilişkin öğretmen görüşleri (DAÖUİG) ve çoklu zekâ kuramının uygulanmasına ilişkin öğretmen görüşleri (ÇZKUİÖG) arasında pozitif doğrusal bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; fen ve teknoloji öğretmenlerinin disiplinler arası öğretime, disiplinler arası öğretimin ve çoklu zekâ kuramının uygulanmasına ilişkin görüşlerinin“orta düzeyde”olduğu tespit edilmiştir. Fen ve teknoloji öğretmenlerinin, çoklu zekâ kuramının uygulanmasına ilişkin görüşlerinin, okul idarecileri ile öğretmenler arasında, idarecilerin lehine anlamlı düzeyde farklılaştığı, disiplinler arası öğretime ilişkin görüşlerinin ise, kadın ve erkek öğretmenler arasında, erkek öğretmenler lehine anlamlı düzeyde farklılaştığı sonucu elde edilmiştir. Fen ve teknoloji öğretmenlerinin, çoklu zekâ kuramının uygulanmasına ilişkin görüşlerinin, çoklu zekâ kuramı ile ilgili bilgi kaynaklarından olan kitap, broşür, seminer, makale, hizmet öncesi eğitim ve hizmet içi eğitimden yararlanma durumuna göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı belirlenmiştir. Çoklu zekâ ve disiplinler arası yaklaşıma dayalı fen ve teknoloji öğretiminin en iyi şekilde uygulanabilmesine ve yeni yapılacak araştırmalara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today education system, which enrich the teaching–learning process, emphasize students' individual differences and ensure training individuals who can set up the relationship between events, is needed. In this context, the multiple intelligences theory, which maintains that students', albeit in different areas, interest and the capacities are at the upper level, and interdisciplinary approach which trains individuals who transfer a discipline area related information to the other disciplines and analyze them stand in the foreground. This study was carried out to determine the views of science and technology teachers about applications which are based on multiple intelligences and interdisciplinary approaches. In addition, in this study, it was investigated that whether a significant difference is to be between the teachers'multiple intelligences theory and opinions of the implementation of interdisciplinary approach,and personal characteristics.“The scales of teachers' views on the implementation of the Multiple İntelligences Theory (ÇZKUİÖG)”which was developed by Ünal (2003) for the determination of teachers' views about the application of the theory of Multiple Intelligences in the Teaching of Science and Technology and“ The scales of Science and Technology Teachers' views on the Interdisciplinary Teaching and Implemantation of this.(DAÖİG ve DAÖUİG)”which was developed by Dervişoğlu and Soran(2003) for the detection of Science and Technology Teachers' opinions regarding the Implementation of Interdisciplinary education and training were used. Also, in order to determine the personal characteristics,“personal information form”was applied. Science and Technology Teachers working in the second stage of elementary schools connected to the Eskişehir National Education Directorate in the 2011-2012 academic year constitute the sample of the research. This is a descriptive study of quality of research carried out by using the scan model. In the analysis of the data, the arithmetic mean,standard deviation were calculated for the detection of opinions concerning the Science and Technology applications based on the Multiple Intelligence Theory and Interdisciplinary Approach; in order to determine the differences between the groups the t-test, analysis of variance and post hoc were used. Also correlation analysis was made to detect the relationship between the scales of teachers' views on the implementation of the Multiple İntelligences Theory (ÇZKUİÖG), teachers' views on the Interdisciplinary Teaching (DAÖİG) and teachers' views on the Interdisciplinary Teaching Implemantation (DAÖUİG).According to research findings;there is not any significantly difference among the groups according to gender, education, the number of students in the classes, his/her title in the school, seniority years and total management years among the opinions of teachers' views on the implementation of Interdisciplinary Teaching and the Multiple İntelligences Theory Among teachers' views on the implementation of the Multiple İntelligences Theory; there is not any significantly difference among the groups according to education, the number of students in the classes, his/her title in the school, seniority years and total management years but significant gender differences were observed.Also,among the teachers ' views in relation to interdisciplinary teaching (DAÖİG), the teachers“views in relation to implementation of interdisciplinary teaching (DAÖUİG) and teachers ”views on the implementation of the multiple intelligences theory (ÇZKUİÖG) positive linear relationship was found.According to research results, it has been found that the science and technology teachers´view on the Interdisciplinary Teaching (DAÖİG), implementation of the Interdisciplinary Teaching (DAÖUİG) and the Multiple İntelligences Theory (ÇZKUİÖG) is at the“medium level”. It has been found that the science and technology teachers´views in relation to the implementation of the Multiple İntelligences Theory (ÇZKUİÖG) differ at the meaningful level for the sake of the administrators between the school administration and the teachers and teachers` views in relation to implementation of interdisciplinary teaching (DAÖUİG) differ at the meaningful level for the sake of the male teachers between the female and the male teachers. It has specified that the science and technology teachers´views in relation to the implementation of the Multiple İntelligences Theory (ÇZKUİÖG) does not differ at the meaningful level according to the book, booklet, seminar, article, utilization of pre training and in service training of information resources that is related to the multiple intelligence theory. The suggestions aimed at ideally implementation of the science and technology teaching with multiple intelligence and interdisciplinary approaches and making the new researches have been developed.