Hatay efsanelerinin bağlam merkezli halk bilimi yöntemleri açısından incelenmesi
Examination of Hatay legends in terms of context centered folklore methods
- Tez No: 364787
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN ÇIBLAK COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Efsane, Hatay, Performans Teori, İşlevsel Halk Bilimi Yöntemi, Legend, Hatay, Performance Theory, Functional Method of Folklore
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 314
Özet
Bu tez çalışmasında, Hatay ili sınırları içerisinde derlenen efsaneler halk bilimi ürünlerinin incelenmesinde ülkemizde son yıllarda yaygınlık kazanmaya başlayan bağlam merkezli halk bilimi kuramlarından olan“performans teori”ve“işlevsel halk bilimi yöntemi”çerçevesinde incelenmiştir. Sekiz ana bölümden oluşan bu çalışmanın ilk üç bölümünde çalışma alanı ve çalışma konusu hakkında genel bilgiler verilmiş ve bağlam merkezli halk bilimi yöntemleri tanıtılmıştır. Daha sonraki 4, 5 ve 6. bölümlerde Hatay efsaneleri anlatıcı, dinleyici ve icra ortamı açısından incelemeye tabi tutulmuş, ayrıca Hatay efsanelerinin işlevleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu bölümlerde yapılan inceleme ve tespitler tablo ve şekillerle desteklenmiştir. 7. bölümde, derlenen efsanelerin biçim, içerik ve üslup özellikleri üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise derlenen efsanelerin metinleri verilmiştir Bu çalışmada ayrıca, efsane derlemeleri sırasında kaynak kişilere sorulan soruların listesi, kaynak kişiler tablosu, fotoğraflar ve derleme yapılan bölge olan Hatay'ın fiziki ve siyasi haritası bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, legends which compiled in Hatay were examined in the framework of“performance theory”and“functional method of folklore”. These theories are context oriented folklore theories that began to gain widespread in recent years in study of folklore products in our country. This study consists of eight main chapters and in the first three chapters of it were given general information about the work area and subject of study and introduced the context oriented folklore theories. In later chapters 4, 5 and 6, Hatay legends subjected to investigation in terms of narrator, audience, and performing environment. Additionally, It was tried to determine the functions of Hatay legends. Investigations and determinations made in these chapters were supported by tables and figures. In the seventh chapter, It was elaborated the form, content and stylistic features of compiled legends. There are texts of compiled legends in the last chapter. In this thesis, additionaly, there are list of questions that asked to resource persons during the legendary compilation, resource persons table, photographs, physical and political maps of compilation district Hatay.