Türkiye'de kamu yönetiminde yolsuzluklar, sorunlar ve çözüm önerileri
Corruption in public administration in Turkey, problems and proposed solutions
- Tez No: 364788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYAL AYÇA ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Yolsuzluk, Yolsuzlukla Mücadele, RüĢvet, Zimmeti Kamu Görevlisi, Kamu Denetimi, Corruption, Anti-Corruption, Bribery, Embezzlement Public Servants, Control Auditing
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Her ne kadar üzerinde tüm akademisyenlerin hemfikir olduğu bir yolsuzluk tanımı bulunmasa da, genel anlamda yolsuzluk bir kamu otoritesinin kişisel çıkar elde etmek için kötüye kullanılması olarak tanımlanabilir. Yolsuzluk; zimmet, nepotizm gibi kamu görevlilerinin yaptıkları tek taraflı eylemler yanında özel ve kamusal aktörlerle bağlantılı rüşvet, dolandırıcılık gibi kavramları da bünyesinde barındırmaktadır. Bunun yanı sıra yolsuzluk, küçük ya da büyük çaplı olmak üzere politik ve bürokratik alanlarda hem bireysel hem de organize şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle, özellikle son yıllarda ekonomik ve politik öneme sahip olan bir sorun olarak hem devletlerin hem de uluslararası örgütlerin önlem alması gereken bir sorun olarak görülmektedir. Yolsuzlukla mücadele, süreklilik ve her alanda uygulamayı gerektirir. Bu anlamda, yolsuzlukla mücadelenin hem ulusal hem de uluslar arası düzeyde yürütülmesi önem taşımaktadır. Çalışmamızda yolsuzluğa ilişkin teorik arkaplan kapsamında giriş yapılarak, yolsuzluğun tanımı özellikleri, altyapısı, zararları hakkında bilgiler verilecek; yolsuzlukla mücadeleye dair sorunlar- çözümler üzerinde durulacak, yolsuzlukla mücadeleye uluslar arası bakış ve düzenlemeler vurgulanacaktır.
Özet (Çeviri)
Even though there has been no description of corruption that all scholars has agreed, in broad terms, corruption may be defined as the abuse of public office for private gain. It encompasses unilateral abuses by government officials such as embezzlement and nepotism, as well as abuses linking public and private actors such as bribery, and fraud. Besides, corruption arises in both political and bureaucratic offices and can be petty or grand, organized or unorganized. Thus, it has become an issue of major political and economic significance especially in recent years and the necessity to take measures against it has become evident both by states and by international organizations. Fight aganist corruption requires continity, and its aplication in all areas. İn this scents, this execution of the fight aganist corruption both at national and international level is essential.In our study,the theoreticalbackground,the scopefor corruptionto be registered, the definition ofcorruption,properties,infrastructure,information will be givenabout the dangers, problems-solutions thatfocus onthe fight against corruption, fight against corruptionan internationalperspectiveand arrangementswill be highlighted.