Evaluation of the Libyan intervention on the grounds of international law
Libya müdahalesinin uluslararası hukuk kuralları temelinde değerlendirilmesi
- Tez No: 364805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DENİZ KIZILSÜMER ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Libyan Intervention, Jus in Bello, Jus ad Bellum, Violation, Responsibility to Protect, Gaddafi
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İnsani müdahale, özellikle Soğuk Savaş sonrası kendini göstermiş, uluslararası güvenlik içerisinde tartışmalı ve gelişmekte olan bir konsepttir. İnsani müdahalelerin uygulanışı, devletlerin“bağımsızlık”anlayışları ve“kuvvete başvurma”parametreleri ile ilgili sorunları gündeme getirmiştir. Öncelikle devletin sorumluluğunu vurgulayan, eğer devlet başarısız olur ise uluslararası toplumun hareket etmesi prensibini gündeme getiren Devletlerin Vatandaşlarını Koruması (Responsibility to Protect) doktrini, insani müdahale kavramının yolculuğundaki son nokta olarak değerlendirilebilir. 2011 yılında gerçekleşen Libya müdahalesinin sonucu göstermiştir ki, bu tür konseptler halen çok tartışmalı olmakla birlikte, hayata geçirilişlerinde devletler halen tarafsız davranamamaktadır. Libya müdahalesinin insani müdahale kavramına etkileri üzerindeki endişelerin yanısıra, bu günlerde en çok endişe uyandırmaya devam eden bir diğer konuda güç kullanımında dikkat edilecek araçlar ve metodlardır. Bu çalışma, Libya müdahalesinin hukuki boyutları üzerinde yoğunlaşarak,“kuvvete başvurma”kurallarını, Devletlerin Vatandaşlarını Koruması (Responsibility to Protect Doctrine) doktrini ışığında ele almaktadır. Ayrıca bu çalışmada, Gaddafi karşıtı güçlere yapıldığı iddia edilen askeri yardımların uluslararası hukukun uygulanışı üzerinde yarattığı problemleri ve bu yardımların Gaddafi rejiminin sona ermesinde direkt veya dolaylı yoldan oynadığı rol değerlendirilmiştir. Bu nedenle, uluslararası hukuk içerisinde yer alan“sivil”ve“koruma”gibi yoruma açık terimlerin açıklığa kavuşturulması Libya müdahalesinin etik ve hukuki yanlarının değerlendirilmesi aşamasında önem arz etmektedir. Libya müdahalesi boyunca hem uluslararası hem de uluslarararası olmayan silahlı çatışmalar vuku bulduğundan, Uluslarası Ceza Mahkemelerinin eski kararları Libya müdahalesi ışığında incelenmiş ve çatışma çeşitleri arasındaki ayrımlar ile bunların müdahaleye yansıması beklenen etkileri değerlendirilmiştir. Dünya tarihi birçok silahlı çatışmaya tanıklık etmiş ve bu çatışmalar boyunca çok sayıda insan hayatını kaybetmiştir. Silahlı çatışmalarda tartışmaya açık olan konuları, devletlerin bu çatışmaları durdurmaya yönelik verdiği tepkiler, kullandıkları araçlar ve yöntemler oluşturmaktadır. Bu nedenle, Libya müdahalesi boyunca Gaddafi güçleri ve Gaddafi karşıtı direnişçiler tarafından işlendiği öne sürülen savaş suçları ile NATO tarafından gerçekleştirilen ve birçok sivil kayba neden olan hava operasyonlarından bahsetmenin önemli olduğu değerlendirilmektedir. Bu tür suçların tanımlanması ve cezai yaptırımlarında karşılaşılan sorunlar ise Libya müdahalesinden sonra bir diğer önemli konu olarak ortaya çıkmış ve çatışmanın tarafları olan Gaddafi hükümeti yetkilileri, Gaddafi karşıtı güçler ve NATO'nun cezai sorumluluklarını gündeme getirmiştir. Anaktar Kelimeler: Libya Müdahalesi, Güce Başvurma (Jus ad Bellum), Güç Kullanımı (Jus in Bello), Uluslararası Hukuk İhlali, Devletlerin Koruma Sorumluluğu, Gaddafi, NATO.
Özet (Çeviri)
Humanitarian intervention is a controversial and an evolving concept for international security that has emerged especially after the Cold War. Appliance of the humanitarian intervention brought fundamental questions as to the“sovereignity”of a state, and to the parameters of Jus ad bellum. Responsibility to Protect doctrine was the final step of the journey of humanitarian intervention, which emphasized state responsibility at first hand, then proposed the responsibility to react to the international community, when the state is failed. The result of the Libyan intervention, in 2011, proved that, states still show discomfort to the appliance of such fragile doctrines like Responsibility to Protect, and these concepts still bring controversary and can't be carried out with full impartiality. Apart from the concerns of Libyan intervention's affects on the concept of humanitarian intervention, another problem is the means and methods as to use of force, which recently is open to debate more than any time. The research firstly focuses on the legal aspects of the Libyan intervention and evaluates the jus ad bellum along with Responsibility to Protect doctrine. Apart from that, I consider the practical problems on international law over the issue of alleged military support to the rebels in the Libyan intervention and it's questionable direct or indirect affect on ending the Gaddafi regime. For this reason, explanation of some of the controversial terms like,“civilian”and“protection”, taking place in International Humanitarian Law would be enlightening while trying to evalaute the ethic and legitimate aspects of the Libyan intervention. Considering the dual character of the conflict in Libyan intervention, consisting of both international and non-international armed conflict, previous decisions of International Criminal Tribunals are evaluated in light of Libyan conflict, and separation between the conflict types and their possible affects on the intervention is stated. The history of the world witnessed many armed conflicts so far and many people have died during these conflicts. What is controversial is the reaction of the world, the means and methods that is used by the interveners to prevent these conflicts and to stop the violations from continuing. For this reason, I found of utmost importance to mention about war crimes that took place during the Libyan conflict with special cases, including alleged war crimes committed by Gaddafi forces, anti-Gaddafi forces and NATO operations resulted with incidental loss of civilian lifes. Identification of these crimes and the questions over their jurisdiction, which appeared as another important problem after the intervention, brought questions about the criminal liability of the officials of the Gaddafi regime, anti-Gaddafi forces, and of the NATO.