Sosyal güvenlik kurumlarında süreç yönetimi ve süreç iyileştirmesi üzerine bir uygulama
Process management in social securi̇ty instutions and an application on process improvement
  1. Tez No: 364806
  2. Yazar: EZGİ OKUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ÖZVERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik Kurumu, Süreç Yönetimi, Social Security Instutions, Process Management
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Günümüzde süreçlerle yönetim ve süreç iyileştirme kavramları, uluslararası standartlara ve kurumsal altyapılara sahip kuruluşlarda büyük önem arz etmekte ve etki alanları giderek artmaktadır. Gerek üretim gerekse hizmet sektöründe uygulamaları giderek artan bu kavramlar etkin, verimli ve karlı işletmelerin yaratılmasında büyük önem taşımaktadır. Süreç yönetimi ile birlikte şirketler kaynaklarını daha hızlı ve etkin kullanırlar ve böylece şirketin etkinliğinde ve verimliliğinde de artış sağlanır. Bu da günümüz için hayati öneme sahip olan müşteri memnuniyetinde önemli rol oynar. Süreç yönetimi, kuruluşta var olan tüm süreçlerin belirlenmesini, değişen müşteri ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda gözden geçirilerek sürekli iyileştirilmesini ve gerekiyorsa yeniden tasarlanmasını amaçlamaktadır. Dolayısıyla şirketler önce mevcut süreçlerini belirlemeli ardından müşterilerine daha hızlı ve verimli hizmet verebilmek için bu süreçler üzerinde iyileştirmeler yapmalı ve hepsinden de büyük öneme sahip olan iyileştirme kavramını sürekli gerçekleştirmelidirler. Özel sektör kuruluşlarının yanısıra kamu kurumlarının da performanslarını arttırmaları ve iyileşmeleri için süreç yönetimi prensiplerini benimsemeleri gerekmektedir. Ayrıca kamu kurumlarının geleneksel düşünceyi terk etmeleri ve toplam kalite yönetimi prensiplerinden en önemlisi olan süreç yönetimi uygulamalarına geçmeleri gerekmektedir. Kısacası artık kamu kurumlarının süreç bakış açısıyla bakmayı öğrenmeleri, faaliyetlerini süreçler üzerinden devam ettirmeleri ve bu süreçlerde sürekli iyileştirmeye gitmeleri gerekmektedir. Dolayısıyla hem üretim hem de hizmet kuruluşlarının süreç yönetimini uygulamaya geçmeleri büyük önem arz etmektedir. Tezin uygulama bölümünün amacı, uygulamanın yapıldığı Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünün Bağ-kur (4/b) bölümünde emeklilik işlemleri içinde bulunan Yaşlılık Aylığı Bağlanması, Ölüm Aylığı Bağlanması, Malulluk Tespiti ve Malulluk Aylığı Bağlanması mevcut süreçlerini çizdikten sonra bu süreçler üzerinde iyileştirmeler yaparak ve fazla olan süreç faaliyetlerini ortadan kaldırarak toplam maaş bağlama sürelerinin minimuma indirilmesidir. Bu amaçla, önce yukarıda da bahsedilmiş olan emeklilik süreçleri çizilmiş, ardından bu süreçler üzerinde değerlendirmeler yaparak toplam maaş bağlama sürelerini uzatan etmenler incelenmiştir. Bu etmenlerin sebepleri araştırılmış ve gereksiz olan faaliyetler elimine edilmiştir. Ardından her bir emeklilik işlemi için yeni süreçler çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, management with processes and process improvement concepts have a great importance in the organizations that have an international standarts and institutional infrastructures and their area of influence is increasing. In both production and service industry, increasing applications of these concepts have a great importance in creating effective, efficient and profitable organizations. With process management, organizations use their sources faster and more effectively and in this way they provide an increasing effectiveness and efficiency. This plays an important role in customer satisfaction which is vital importance for organizations today. Process management aims that identification of all existing process, continious improvement by overviewing in line with changing customer needs and expectations and redesigning if necessary. Therefore, organizations must identify existing processes first, then must make an improvements on these in order to processes serve their customers faster and more efficient and they must do this continiously. As well as private sector organizations, also public instutions must increase and improve their performance they need to adopt in the principles of process management. Also, public institutions must leave the traditional ideas and must pass to process management applications which is one of the most important principles of total quality management. İn short, public instutitions need to learn to look with perspective of process and continue their activities over the processes and they must go to continuous improvement on this processes. Thus, it has a great importance for both manifacturing and service organizations to pass applications of process management. The purpose of application part in thesis is after assigning actual time of Old Age salary, Deceased payments, assignment of Invalidity and Invalidity payments which are included in pension processing in the part of Bağ-kur (4/a) practiced in Social Security Provincial Management, the duration of all the payments are decreased by improving upon this duration and removing extra time activities. In this purpose; primarily assigned the duration of pension mentioned above, after that; it is analyzed that the factors lengthening the time of total payments by evaluating upon this period. It is investigated that the reasons of these factors and eliminated inessential activities. In the following step;new periods are constructed for each of the pension process.