The impact of changes in interest rate policies on the stock market volatility: Evidence from Borsa İstanbul
Faiz politikasındaki değişimlerin hisse senedi piyasasının oynaklığına olan etkileri: Borsa İstanbul örneği
  1. Tez No: 364804
  2. Yazar: TUNA CAN GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PINAR EVRİM MANDACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: BIST 100, Oynaklık, Yapısal kırılmalar, Politika Faizi, BIST 100, Volatility, Structural Breaks, Policy Rate
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Türkiye'de 21. yüzyılın finansal piyasalarında, hisse senedi piyasaları tek tarafın kazançlı çıktığı bir kumar olarak görülmekten çıkmış, Türk ekonomisinin istikrarını ve gelişmişliğini temsil eden en önemli unsurlarından birisi olarak görülmeye başlanmıştır. Özellikle Borsa İstanbul'un geçirdiği yapısal reformlarla beraber BIST endeksinin istikrarı ve öngörülebilirliği, denetleyici ve düzenleyici kurumlar için çok daha önemli bir hale gelmiştir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) görev tanımını sadece fiyat istikrarını sağlamanın yanında, ikincil olarak finansal istikrarı da sağlamak olarak yeniden tanımlaması, yeni bakış açısının bir sonucu olabilir. Faiz politikasına ilişkin kararları verirken TCMB'nin sermaye piyasası oynaklığını önemli bir faktör olarak değerlendirdiği düşünülmektedir. Bu çalışmada, TCMB tarafından ilan edilen politika faiz oranının BIST 100 endeksinin seans kapanış fiyatlarının oynaklığı üzerindeki etkisi, 02.01.2002 - 15.11.2013 dönemi için yapısal kırılmalar göz önünde bulundurularak araştırılmıştır. Sonuçlar TCMB tarafından politika faizi üzerine yapılan bir etkinin BIST100 endeksi kapanış fiyatları oynaklığı üzerinde azaltıcı bir etkisi olduğunu ortaya koymuştur. ICSS algoritmasından uyarlanarak elde edilen Kappa 2, kullanılarak tespit edilen yapısal kırılmalar da modele dâhil edildiğinde, oynaklığın kalıcılığında belirgin bir azalış yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
In financial markets of 21st century, stock markets are no longer considered as places where people gamble their savings in a win-lose game but are rather considered as one of the main arteries of Turkish economy which represent financial stability and economical development. Especially after recent structural reformations, Borsa Istanbul's (BIST) predictability and stability is a much bigger concern for authorities and regulatory institutions in Turkey as well. Central Bank of Republic of Turkey's (CBRT) decision to retarget its objectives from just maintaining price stability to also maintaining financial stability may be an outcome of this new perspective. It is thought that when concluding interest rate decisions, CBRT considers volatility of stock market as an important factor. In this study, the changes in policy rate announced by CBRT's effects on volatility of BIST 100 session closing prices are analyzed under structural breaks for period between 02.01.2002 - 15.11.2013. Results of analysis indicate that a decision of change in policy rate by CBRT has a negative impact on volatility of BIST 100 index session closing prices. Additionally, when structural breaks are added through Kappa 2, a modified algorithm of iterative cumulative sum of squares (ICSS) model, there is a significant reduction in persistence of volatility on closing price series.