Avrupa Konseyi'nde stratejik dağ yönetişimi modeli:Türkiye için bir yaklaşım
Strategic mountain governance model in the Council of Europe : An approach for Turkey
- Tez No: 364815
- Danışmanlar: PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Mountain Areas, Sustainable Mountain Development, Sustainable Development, Protected Areas, European Council
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Dünyadaki temiz su kaynaklarının büyük bir bölümünün karşılandığı dağlık alanlar doğal kaynaklarının yanı sıra çoğu kere sınırlı kapasitedeki beşeri sermayesi ile de korumacı özel yönetim gerektiren alanlardır. Ancak dünyanın yaklaşık %26'sını kaplayan dağlık alanlar özellikle insanların doğal çevreye verdikleri zararlar ile tahribata uğramış ve sürdürülebilir kalkınma politikaları yönüyle de ihmal edilmişlerdir. 1990'lı yıllarda verilmeye başlayan önem sonucunda 1992 yılındaki Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı'nda dağlık alanlar konusu,“Hassas Ekosistemler”olarak özel bir başlık halinde değerlendirilmeye alınarak nitelik kazanmıştır. Böylelikle dağ, dağlık alan kavramları tüm dünyanın gündeminde tartışılmıştır. Dağlık alanlarla ilgili ortak çalışmaların gerçekleştirilememesi, her ülkenin farklı fiziksel koşullara sahip olması sebebiyle birbirinden farklılık gösteren eğim, yükselti ve topografya gibi ülkeden ülkeye değişen kriterlerle tanımlanmasından kaynaklanmaktadır. Uluslararası düzeyde ortak bir tanım yapılamadığı için hükûmetlerce ortak bir politika da izlenememektedir. Dağlık alanlardaki doğal kaynakların rasyonel yönetimi ve buralarda yerleşik nüfusun sosyo-ekonomik açıdan yaşam kalitesi standartlarının gelişimlerinde yaşanan sorunlar Avrupa'da bölgesel gelişmeye yönelik çalışmalarda önemli yer tutmaktadır. Buna karşılık Türkiye'de dağlık alan yönetimine ilişkin akademik çalışmaların yok denecek kadar az olması, daha çok ormanlar konusuna odaklanılması, bu çalışmanın konusunun tercih edilmesinin temel nedenidir. Bu araştırmada,“dağlık alanların yönetiminde bir metot olarak yönetişim pratiğinin kullanılabilirliği”değerlendirilmiştir. Ayrıca, Dünya'da, Avrupa ülkelerinde ve Türkiye'de dağlık alanlara verilen önemle birlikte uluslararası sözleşmeler ve araştırmalar özellikle Avrupa Konseyi yönüyle çok yönlü değerlendirilmiştir. $QDKWDU.HOLPHOHU'D÷OÕNDODQ6UGUOHELOLU'D÷.DONÕQPDVÕ6UGUOHELOLU.DONÕQPD.RUXQDQ$ODQODU$YUXSDKonseyi
Özet (Çeviri)
Mountain areas, where most of the clean water resources on Earth are fullfilled with, require specific protectionist management because of having natural resources and social capital which is in a limited capacity. These mountain areas that cover 26 percent of Earth, are faced with devastation because of human's endamagement to the natural environment. Moreover, mountain ranges are neglected in the aspect of sustainable development politics. In the result of paying a lot of importance to the subject of mountain ranges in 1990s, these areas are evaluated as a special subject called“Fragile Ecosystems”. Thus, the concepts of mountain and mountain areas are discussed in whole World's agenda. Having different physical conditions cause different slope, elevation and topography from country to country. Hence, it is not possible to achive common projects about mountain ranges. Also it is not possible to implement common politics by all governments because a common, international concept cannot be described. The issues about the rational management of natural resources of mountain ranges and the improvement of the population's standarts of living in a sosio-economic way in these areas reserve an important place in the studies about regional development in Europe. On the contrary, the raritiness of these studies and the focus on mountain ranges in Turkey is the main reason behind the preference of this study. In this study,“the usage of governance practice as a method in the management of mountain ranges ”is evaluated. In this context, academic studies and international conventions, which are carried out in the light of the importance of mountain ranges on Earth, in Europe and in Turkey, are evaluated in our thesis espacially aspects of European Council in a versatile way.