Turizmde marka kişiliğinin turistik destinasyona uygulanması: İzmir iline yönelik bir araştırma
Brand personality in tourism and application to touristic destinations: A research for İzmir province
  1. Tez No: 364869
  2. Yazar: ÖZGE ADAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALP TİMUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Marka .LúLOL÷L 'HVWLQDV\RQ .LúLOL÷L, Destinasyon 0DUNDODúPDVÕ, HVWLQDV\RQøPDMÕ, Brand Personality, Destination Personality, Destination Branding, Destination Image
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Gelişen teknoloji ve ulaşım olanakları destinasyonları birbirine yaklaştırmakta ve rekabetin artmasına yol açmaktadır. Hızla artan rekabet karşısında destinasyonlar farklılaşma çabası içine girmişlerdir. Destinasyon markalaşması ve marka kişiliği, bu çabalar sonucunda destinasyona gelen turistlerin destinasyonu algılamaları ile ilgilidir. Destinasyonlar kaynakları ve çekicilikleri doğrultusunda birçok pazar bölümüne hitap etmekte ve her bir pazar bölümü için farklı pazarlama çabalarına girmektedirler. Bu araştırmada destinasyon marka kişiliği ve marka imajı, iki pazar bölümüne göre incelenmiş ve karşılaştırılması yapılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde marka ve destinasyon kavramları ayrıntıları ile incelenmiştir. İkinci bölümde destinasyon pazarlaması ve destinasyon markalaşması ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise, İzmir İline yönelik olarak marka kişiliği ve imajı konusunda, sağlık amacı ile ve kruvaziyer ile gelen turistlerin, İzmir İlinin kişiliğini ve imajını algılamaları arasındaki farklar tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Developing technology and travel opportunities leads to destinations to get closer and result in increase competition among them. In the face of rapidly increase in competition, destinations are engaging into an effort in differentation. Destination branding and destination brand personality is related to the tourists perceptions who travel to these destinations as a result of these efforts. Destinastions target to many market segment in accordance with its resources and atrractiveness and they strive in different marketing efforts for every market segment. In this research, destinastion brand personality and brand image are examined and compared by two market segment. Reserch consists on three sections. In the first section, brand and destination concepts are examined in detail. In the second section of the reserach, destination marketing and destinastion branding are examined. In the final section of the study it's tried to determine the differences between the perceptions of the tourists about brand personality and brand image of İzmir province who visit the city by cruiseship and with the purpose of health.