Yeni bölgeselleşme paradigması ve sanayisizleşme: İzmir örneği
The paradigm of new regionalism and deindustrialization: The sample of İzmi̇r
- Tez No: 364870
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERMİN ATAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeniden Yapılanma, Yeni Bölgeselleşme, Sanayisizleşme, İzmir, Restructuring, New Regionalism, Deindustrialization, İzmir
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Küreselleşme bir yandan üretim süreçlerinde farklılaşmaya yol açarken, diğer yandan da kentlerin küresel sisteme eklemlenmesine olanak tanıyan politikaları üretmektedir. Bu bağlamda, yeni bölgeselleşme paradigması yerel kaynakların harekete geçirilmesi sürecinde, mekânsal yeniden düzenlemenin ve bir aktör olarak yerelliğin önemini vurgulamaktadır. Bu küresel çerçevede, sanayisizleşme önce gelişmiş ülkelerde ortaya çıkmış, daha sonra da gelişmekte olan ülkelere yayılmaya başlamıştır. Sanayisizleşmenin mekândaki yansımaları, İzmir ili de dâhil olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde gözlemlenebilmektedir. Ağır sanayiden hafif sanayiye ve hizmetler sektörüne geçiş, İzmir ilinde görünür hâle gelmiştir. İzmir ili sınırları içinde sanayi hareketliliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) kayıtlarına dayanılarak, yeni bölgeselleşme paradigması çerçevesinde açıklanmaktadır. Buna göre, sanayi sektörü ilin periferisine doğru kayarken, kent merkezinin firmaların yönetim birimlerinin bulunduğu ticari bir merkeze dönüştüğü gözlemlenmektedir. Bir diğer bulgu ise, sanayi hareketliliğinin İzmir ili sınırları dışına taşmasının sınırlı kalmış olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Globalization leads differentiation in production processes on the one hand, and produces policies enabling cities to articulate with the global system on the other. Within this context, New Regionalism Paradigm emphasizes the importance of spatial reconfiguration and the localities as an actor in the process of mobilization of local resources. Within this global framework, deindustrialization first emerged in developed countries and then started to spread to developing countries. Reflections of deindustrialization on space can also be observed in some regions in Turkey including the İzmir province. Transitions from heavy industries to light industries and services are visible in the İzmir province. The new industrial configuration is explained according to the New Regionalism Paradigm within the İzmir provincial boundaries based on the data obtained from the firm registers of the Aegean Region Chamber of Industry. It is observed that the industrial sector is relocated in the periphery of the province while keeping their headquarters in the city thus transforming it to a commercial centre. Another finding of the study is that the spread of the industrial displacement is limited outside the İzmir provincial boundaries.