Jane Austen in Turkish context: A critical study of re/translations and their reception
Türkiye'de Jane Austen: Çeviri, yeniden çeviri ve alımlama üzerine eleştirel bir inceleme
  1. Tez No: 364868
  2. Yazar: AYŞE SIRMA YALÇINDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MÜGE IŞIKLAR KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mütercim-Tercümanlık, Translation and Interpretation
  6. Anahtar Kelimeler: Jane Austen, Türkiye, Pride and Prejudice, Yeniden çeviri, Alımlama, Kültür Repertuarı, Kültür Planlama, Yan-metinsel Analiz, Jane Austen, Turkey, Pride and Prejudice, Retranslation, Reception, Culture Repertoire, Paratextual Analysis
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mütercim Tercümanlık (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Bu çalışma Jane Austen'ın (1775-1817) alımlanmasında çeviri-yeniden çevirilerin oynadığı rolü sorunsallaştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, Austen külliyatından Türkçeye 1900 ile 2012 arasında yapılan tüm çeviri-yeniden çevirilerin veri tabanı hazırlanmıştır. Austen ve eserleri hakkındaki akademik çalışmalar üzerine yapılan inceleme, Austen'ın eserlerinin edebi yönleri üzerine, özellikle de Anglo-Sakson dünyasında çok sayıda çalışma olsa da Austen çevirileri üzerine olan çalışmaların sınırlı sayıda olduğunu göstermiştir. Austen'ın çeşitli dillere çevirileri üzerine yapılan bu çalışmaların üzerinde fikir birliğine vardığı bir nokta, Austen'ın romanlarının bu dillere yapılan özellikle en eski çevirilerinin orijinal eserleri manipüle ettiği ve bunun Austen'ın önemli bir edebi figür imajına değil de“aşk kitapları yazarı”imajına katkıda bulunduğudur. Ayrıca, yeniden çevirilerin ortaya çıkmasına yol açan, yeni film/TV adaptasyonları veya Türkiye'de farklı seçenekler sunan rakip repertuarlar gibi nedenler tartışılmıştır. Çeviri-yeniden çevirilerin Austen'ın Türkiye'de alımlanmasını nasıl etkilediğini araştırmak için, reklamlar, tanıtıcı metinler/incelemeler ve ön kapaklar üzerine bir yan-metinsel çalışma yürütülmüş ve Pride and Prejudice (1813)'ın ilk beş çeviri-yeniden çevirisi karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Bu analizler, Türkiye'de Austen alımlanmasının, Tercüme Bürosu ve özel yayınevlerinin çeşitli planlama çabalarıyla, çeviriler-yeniden çeviriler ve bunların sunuş şekilleri yoluyla biçimlendiğini öne sürmekte kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to problematize the role of translations-retranslations in the reception of Jane Austen (1775-1817) in Turkey. For this purpose, a database of all translations-retranslations made from the Austen corpus into Turkish between 1900 and 2012 was created. A review of academic works on Austen and her works has revealed that although there was a substantial body of research on the literary aspects of Austen's works especially in the Anglo-Saxon world, the studies on the translations of the Austen oeuvre were limited. One common point these works on Austen translations into various languages agreed on was that especially the early translations of Austen's novels into these languages manipulated the original works, and the main effect was to contribute to the image of Austen as a“romance writer”rather than a significant literary figure. Additionally, there is discussion of the reasons that may have lead to the emergence of retranslations such as the release of new film/TV adaptations or the competing repertoires in Turkey offering different options. To explore how the translations and retranslations of Austen affected her reception in Turkey, a paratextual analysis of the advertisements, introductory texts/reviews and book covers was carried out and the first five translation-retranslations of Pride and Prejudice (1813) were analyzed comparatively in the case study. These analyses are used to present the argument that the reception of Jane Austen has been shaped by the multiple planning efforts of the Translation Bureau and the private publishing houses through translations-retranslations and their presentations.