Denizcilik işletmelerinde örgütsel iletişimin değişim yönetimi üzerine etkisi ve bir örnek olay çalışması
The effect of organizational communication on change management in maritime businesses and a case study
- Tez No: 364872
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. SERDAR AYAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denizcilik İşletmeleri, Değişim, Değişim Yönetimi, İletişim, Örgütsel İletişim, Maritime Businesses, Change, Change Management, Communication, Organizational Communication
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Deniz taşımacılığı uluslararası ticaretin en önemli öğelerinden bir tanesidir. Uluslararası ticaretin artmasıyla birlikte denizyolu taşımacılığına olan talep de artmaktadır. Özellikle diğer taşımacılık çeşitleri ile karşılaştırıldığında, denizyolu taşımacılığı hem daha ucuz hem de hacim olarak daha fazla yük taşımaya uygundur. Denizcilik işletmeleri ise hızla değişen çevre koşullarından kolaylıkla etkilenmektedir. Dinamik ve karmaşık bir yapı içerisinde faaliyetlerini sürdüren denizcilik işletmelerini etkileyen bazı değişimler; ekonomik, politik, küreselleşme, çevre, denizyolu taşımacılığında yaşanan değişimler ve enerjinin arz ve talebinde yaşanan değişimler olarak sıralanmaktadır. Bu sebeple işletmeler rekabet edebilmek ve varlıklarını sürdürebilmek için yeni yaklaşımlar ve değişim uygulamalarına yönelmektedir. Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler, küreselleşme, ticaret sınırlarının ortadan kalkması ve uluslararası ticaret anlaşmaları sonucunda işletmeler çok güçlü bir rekabet ortamı ile karşı karşıya kalmaktadır. İşletmeler yaşanan değişimlerden hızla etkilenmekte ve kendileri de bu değişimde aktif olarak bulunmaktadırlar. Çevrelerinde oluşan fırsatlardan faydalanmak ve tehditlerden korunmak için işletmeler planlı olarak ya da planlı olmayarak değişim yönetimi uygulamaktadır. Değişimi başarıyla yöneten işletmeler güçlenmekte ancak dirençle karşılaşan işletmeler ise zor durumda kalmaktadır. Değişimin başarıyla uygulanmasında kilit rol ise çalışanlardır. Çalışanların destek verdiği değişim uygulamalarının çoğunlukla başarıya ulaştığı görülmektedir. Yöneticilerin başarısı ve işletmelerin etkinliği üzerinde rol oynayan en önemli süreçlerden birisi ise örgütsel iletişim sürecidir. İşletme üyeleri arasında etkin bilgi paylaşımı, işlerin düzenli bir şekilde koordine edilmesi, çalışanların birbirleriyle ve yöneticileri ile kurdukları iyi iletişim, işletmenin performansını etkilemektedir. Bu sebeple değişim yönetimi sürecinde gerçekleşen örgütsel iletişim, çalışanların değişim uygulamalarına karşı tutumlarını değiştirmektedir. Bu araştırmada örgütsel iletişimin alt boyutları denizcilik işletmeleri arasında önemli yer tutan acente çalışanlarında incelenerek değişim uygulamalarına karşı tutumları analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Maritime transportation is the backbone of international trade. Thus, the demand for maritime transportation increases while international trade grows. Particularly when it is compared with other transportation modes, the maritime transportation is relatively inexpensive and can handle very large transport volumes. Maritime businesses that are operated in dynamic and complex conditions can easily be affected from external environment. Economical and political changes; globalization; environmental changes; changes in maritime transportation and changes in supply and demand of energy are affected the maritime businesses. Thus, in order to compete and survive in this dynamic business world, the maritime organizations have targeted new approaches and change programs. As a result of advancements in information technology, globalization, reducing trade barriers and international trade agreements, the maritime businesses face with hard competition. The organizations have affected from these external factors quickly and also took an active role during these changes. Whether planned or emergent, the maritime businesses implement change management programs in order to take advantage of opportunities and prevent themselves themselves from threats. The organizations which are successful in implementation of the change management have grown stronger however some organizations can come across with resistance to change. In successful change programs, the employees has been identified as one important factor. In managers success and businesses effectivenes organizational communication plays as an important factor. Efficient information sharing between organizational members, coordination of tasks and good communication flow affects the performance of the maritime businesses. Thus, employees attitudes towards an organizational change may vary according to communication . In this research organizational communication dimensions are used in order to analyze employees attitudes in change implications in Turkey's one of the shipping agency.