Cahiliye dönemi hakim ve hatiplerinden Kuss b. Saide, Eksem b. Sayfi ve Amr b. Madikerib'in Arap dili ve edebiyatındaki yerleri
The statues of Kuss b. Saida, Aksam b. Sayfi and Amr b. Madikarib who is the judges and orators of the age of ignorance in the Arabic language and literature
  1. Tez No: 364917
  2. Yazar: AYŞEGÜL KURUCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT ŞENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap Dili, Kuss b. Saide, Eksem b. Sayfî, Amr b. Madîkerib, Hutbe, Hakîm, Arabic Language, Kuss b. Saida, Aksam b. Sayfi, Amr b. Madikarib, Orator, Sermons
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Câhiliye Dönemi Arap Edebiyatında hâkim olan edebi tür şiirdi. Bununla birlikte bu dönemde Arap nesrinin de gelişmiş bir tür olduğu ve daha çok hitabet ve hikmetli sözlerde kullanıldığı görülmektedir. Kuss b. Sâide, Eksem b. Sayfî ve Amr b. Ma'dîkerib, Câhiliye Döneminde yaşamış Arap hatip, hakîm ve şairlerinin önde gelen isimleridir. Yaşadıkları dönemde gerek kişilikleri gerekse söyledikleri hutbe, hikmetli söz ve şiirleriyle meşhur olmuşlardır. Kuss b. Sâide hutbe ve şiirlerinde etkileyici bir uslup kullanmış ve dinî konuları ele almıştır. Eksem b. Sayfî uzun bir ömür sürmüş ve edindiği tecrübeleri hikmetli sözleriyle dile getirmiştir. Amr b. Ma'dîkerib ise yiğitliğiyle tanınmış ve şiirlerinde kendisini ve kahramanlıklarını anlatmıştır.
Özet (Çeviri)
Poetry was the dominant literary type in Arabic literatüre during pre-İslamic Arabian paganism. However, it is seen that during this period of time the Arabic prose was a developed type, too and it was used with oratory and wisdom words. Kuss b. Saida, Aksam b. Sayfi and Amr b. Madikarib was the names of well known orators, judgos and poets who lived during the pre-İslamic Arabian paganism. They became famous by their personalty or khutba or wisdom sayings during this period. Kuss b. Saida used an effective style in his poems and taught religious subjects. Aksam b. Sayfi had a long life and expressed his experiences with his wisdom remarks. Amr b. Madikarib was known as his brave manners and he expressed his own heroism and himself in his poems.