Öğretmen adaylarının yaratıcı drama yöntemini kullanmaya yönelik öz yeterlik algılarının incelenmesi
Research of the self-efficacy attitudes of teacher candidates towards the usage of creative drama method
- Tez No: 364935
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL İŞERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Drama, Yaratıcı Drama, Öz Yeterlik, Öğretmen Adayları Öz Yeterliği, Drama, Creative Drama, Self-efficacy, Self-efficacy of Teacher Candidates
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmada amaç, Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi 2013-2014 eğitim öğretim yılı güz döneminde öğrenim görmekte olan Sınıf, Sosyal Bilgiler, Türkçe ve Fen Bilgisi öğretmeni adaylarının 'yaratıcı drama yöntemini kullanmaya yönelik öz yeterlik algılarını' belirlemektir. Betimsel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde yapılan bu araştırmanın çalışma grubunu, Niğde Üniversitesi Eğitim Fakültesi 2013-2014 eğitim-öğretim yılı güz döneminde 1., 2., 3. ve 4. sınıflarda öğrenim görmekte olan 468'i sınıf, 401'i sosyal bilgiler, 311'i Türkçe ve 188'i fen bilgisi olmak üzere toplam 1368 öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Can ve Cantürk-Günhan (2009) tarafından geliştirilmiş olan 5'li likert tipte hazırlanan ve 47 maddeden oluşan“Yaratıcı Drama Yöntemini Kullanmaya Yönelik Öz Yeterlik Algısı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre öğretmen adaylarının yaratıcı drama yöntemini kullanmaya yönelik öz yeterlik algısının olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yaratıcı drama yöntemini kullanmaya yönelik öz yeterlik algılarının belirlenmesinde cinsiyet değişkenine göre, bölümler arasında ve sınıf öğretmenliği bölümünde sınıflar arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the self-efficacy attitudes of Primary School, Social Studies, Turkish and Science teacher candidates towards the usage of creative drama method who does their undergraduates in Niğde University Education Faculty in 2013-2014 education year, the fall semester. The teacher candidates who has their undergraduates in 2013-2014 education year's fall semester, in 1st, 2nd, 3rd and 4th classes as 468 primary school teacher candidates, 401 social studies, 311 Turkish and 188 science and in total 1368 teacher candidates bring out the research group of this research which has been done as survey method under descriptive research methods.“The self-efficacy attitude scale for the usage of creative drama method”which has been introduced by Can and Cantürk-Günhan (2009) has been used as data collection tool for the research which has the scale includes 5 point Likert scale and 47 items. Based on the results of the research, it is understood that the teacher candidates have affirmative attitudes on using the creative drama method. It is observed that there are significant differences among gender as a variable, departments and classes of the primary school education department while determining the self-efficacy attitudes on using the creative drama method.