Mehmet Aksoy ve İnsanlık Anıtı
Mehmet Aksoy and Statue of Humanity
- Tez No: 364946
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL GÜÇHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Anıt heykel, Mehmet Aksoy, İnsanlık Anıtı, Anıt heykellere ideolojik Yaklaşımlar, Monument Statue, Mehmet Aksoy, Statue of Humanity, Ideological Approaches to Monument Statues
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez çalışmasında işlenecek olan konu, anıt heykel ve bu konu çerçevesinde ele alınacak olan, İnsanlık Anıtı adlı anıt heykel çalışmasıyla yakın zamanda gündeme gelen, Mehmet Aksoy ve onun sanatıdır. Çağdaş Türk Sanatında, heykel çalışmaları, heykellerin de kullanıldığı çeşitli enstalasyonlar ve anıt heykelleri ile tanınan sanatçı, çalışmalarında ağırlıklı olarak mermer kullanmaktadır. Farklı formlarda ve birbirinden değişik temaların işlendiği çalışmaları, Türkiye'de ve dünyada çeşitli koleksiyonlarda yer almaktadır. Bu eserler, bronzdan yapılan küçük figürlerden, döküm olarak ürettiği anıt heykellere kadar çeşitli boyutlardadır. Eserlerinin, konuları ve formları, bazen Türkiye tarihinde önemli rol oynamış siyasi kişilerin heykeli olmuştur, bazen de soyut çalışmalar yapmıştır. Heykeltıraş, çalışmalarıyla üstün hizmet ödülü, onur ödülü gibi ödüller kazanmıştır. Çeşitli bienallerde Türkiye'yi temsil eden sanatçı, çalışmalarını 'Böcek Ev' adını verdiği atölyesinde sürdürmektedir. Mehmet Aksoy, son olarak, İnsanlık Anıtı adlı çalışmasıyla, ideolojik boyutlarıyla tartışılan sanat ve estetik konusuyla gündeme gelmiştir. Dönemin Kars Belediye Başkanı ile işbirliği içinde projelendirdiği anıtın yapım süreci, 2004 yılında başlatılmıştır. Çeşitli mesajlar taşıması istenen anıt, yapım aşamasındayken, değişen kanun maddeleri ve mahkeme kararları sonucunda durdurulmuştur. Tüm bu sorunlar aşıldıktan sonra anıtın yapımına devam edilmiştir. Politik tartışmaların da dahil olduğu, aşılamayan engellerin ardından 2011 yılının ortalarında tamamen yıkılmıştır.
Özet (Çeviri)
The topic of this thesis is monument statues and in specific Statue of Humanity and Mehmet Aksoy, who has been on the agenda recently with his work of monument statue. The artist, who is well-known with his sculpture works in modern Turkish art, various installations of which his sculptures have been used, has usually used marble in his works. His works on various forms and different themes are in varied number of collections in Turkey and the world. These sculptures cover a wide range of works of which dimensions are from little bronze sculptures to monuments made as moulding. The sculptor has won several awards such as outstanding service award, honour award. The artist, representing Turkey in several biennials, has continued working on his works in 'bettle house' that he gave as a title to his workroom. Mehmet Aksoy, has recently been on the agenda with his Statue of Humanity which has been discussed in ideological dimensions. Being projected in cooperation with Kars deputy major of the period, the monument has started in 2004. The construction of monument was stopped as a result of some articles being changed in law during the construction period. After overcoming all these problems, the construction of the monument was continued. After overcoming the formidable obstacles, the monument was demolished completely in the middle of the year 2011.