The impact of online communication networks on scientific research and innovation: A case study on creative class and online communication networks in Turkey
Online iletişim ağları'nın bilimsel araştırma ve inovasyona etkisi: Yaratıcı sınıf ve online iletişim ağları Türkiye örneği üzerine bir araştırma
- Tez No: 364959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. B.AYKUT ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Science and Technology, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Ağ Toplumu, Enformasyonalizm, Yaratıcı Sınıf, Online İletişim Ağları, Inovasyon, Information Society, Informationalism, Creative Class, Online Communication Networks, Innovation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Son kırk yılda ivme kazanmakta olan Bilgi ve İletişim Teknolojileri sayesinde küresel ölçekte ekonomiyi, üretim biçimlerini ve sınıf olgusunu etkileyen değişiklikler yaşanmaya başlanmıştır. Değişim sürecine hızlı adapte olabilen, üretim biçimlerini ve yatırımlarını bu şekilde uyarlayabilen ve üretimin lokomotif değerini taşıyan iş gücünü kendi bölgesinde bulunduran ülkeler, Yeni Ekonomi modelinde öncü oyuncular olmayı başarmıştır. Gelişen ve değişen bu anlayış içerisinde geriden gelen ülkeler ise bu yeni çağa ayak uydurmak, ekonomilerini şekillendirmek ve Sanayi Devrimi ile yakalayamadıkları ivmeyi kazanmak amacıyla çalışmalarını hızlandırmışlardır. Castells tarafından `Enformasyonalizm` olarak adlandırılan bu dönemin özellikleri arasında, Bilgi ve İletişim Teknolojileri`ne hakimiyet, nitelikli iş gücü ve doğru yatırımlar yer almaktadır (Castells, 2000). Bu araştırmada, Bilgi ve İletişim Teknolojilerini etkin kullanması beklenen ve Florida tarafından“Yaratıcı Sınıf”(Florida, 2002) olarak tanımlanan sınıf temsilcilerinin Istanbul`daki örneklemi üzerine çalışılarak, Florida`dan farklı olarak modele Online Iletişim Agları`nın etkileri de entegre edilerek yaratıcılık ve inovasyonun ivmesi analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
There have been changes observed within economy, production methods and the class phenomenon on a global scale through the momentum that has been created by ICT in the last 40 years. Countries that are able to quickly adopt to the change process, form their production, investments and that carry value of the locomotif in it`s own work force have achieved to be pioneer players of the New Economy. Within this developing and changing approach, the emerging countries that could not be able to capture the Industrial Revolution, have accelerated their efforts in order to cope with the new era. Information and Communication Technology literacy, skilled work force and the right investments are among characteristics of this period nominated as Informationalism Age by Manuel Castells (Castells, 2000). This study investigates the profile of Creative Class (Florida, 2002), which is supposed to use the Information and Communication Technologies effectively. The sample is chosen from Istanbul and the empirical study includes the effects of Online Communication Networks on innovation and creativity, a fact unresearched by Florida.