Bingöl yöresi Zazaca halk türküleri
The Zazaki folk songs of Bingöl
- Tez No: 364966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRETTİN BOLELLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türkü, Bingöl yöresi, Zazaca, türkücü, sözlü edebiyat, versiyon, Folk songs, Bingöl, Zazaki, folk singers, oral literature, version
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zaza Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma, Bingöl yöresi Zazaca halk türküleri üzerine yapılmıştır. Yöre türküleri derlenerek bir araya getirilmiştir. Türkü kavramının Zazaca karşılığı olan sözcükler üzerinde durulmuştur. Bingöl yöresi Zazaca türküleri, şekil-ahenk açısından analiz edilmiş, işledikleri konuya göre sınıflandırılmışlardır. Yer yer Türkçe ve Zazaca türkülerin özellikleri karşılaştırılmıştır. Bu yörenin türkülerini seslendiren önemli bazı ozan ve türkücüler (deyirbaz, lawıkbêj, stranbêj) tanıtılmıştır. Türküler sözlü edebiyatın bir parçası olup, bir halkın kültürü için önem arz ederler. Ağızdan ağza aktarılarak günümüze ulaşan türkülerin yer yer sözleri değişip, aynı türkünün farklı versiyonları ortaya çıkabilmektedir. Bu çalışmada türkülerin var olan farklı versiyonları da verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is about the folk songs sung around Bingöl. The folk songs are compiled and collected. The words meaning 'folk song' in Zazaki are accented. The folks songs of Bingöl are analysed in terms of form and coherence and they are categorised according to their themes. We have compared the Zazaki and Turkish songs. Some significant folk singers and bards (deyirbaz, lawıkbêj, stranbêj) are introduced. Folks songs are part of oral literature and they are important for the culture of people. The lyrics of the folk tales are sometimes changed, thus they may have different versions. This study also covers the different versions of the folk songs.