Liderlik tipleri, yenilikçi kültür, örgütsel yaratıcılık ve firma performansı arasındaki ilişkiler
The relationships among leadership styles, innovation culture, organizational creativity and firm performance
  1. Tez No: 364967
  2. Yazar: EBRU GÖZÜKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT KESKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Tipleri, Yenilikçi Kültür, Örgütsel Yaratıcılık, Çevresel Belirsizlik, Firma Performansı, Leadership types, Innovation culture, Organizational Creativity, Environmental uncertainty, Firm performance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Firma performansı bir işletmenin sürdürülebilir olması ve elde edeceği rekabet avantajının değerlendirilmesi konusunda önemli bir değerlendirme kriteridir. Firma performansının oluşmasında etkili olan yenilikçi kültür ve örgütsel yaratıcılık firmaların rekabet üstünlüğü elde etmelerini sağlayacak mal, hizmet ve fikirler üretmesine yardımcı olmaktadır. Bunun yanısıra örgüt içinde örgütsel yaratıcılığın ve yenilikçi kültür ortamının oluşturulması ise firmanın liderlerine bağlı olarak gelişmektedir. Literatürde farklı yaklaşımlara göre sınıflandırılan liderlik türleri tarandığında yenilikçi kültür ve örgütsel yaratıcılık ortamının oluşmasında en ilişkili olacak liderlik tiplerinin dönüşümcü liderlik, etkileşimci liderlik ve serbest bırakıcı liderlik tipleri olduğu belirlenerek çalışmanın liderlik tipleri değişkenleri oluşturulmuştur. Liderlik tiplerinin yenilikçi kültür ile ilişkisinde ise çevresel belirsizlik boyutlarından pazar belirsizliği ve teknolojik belirsizliğin bu ilişkiye etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Firm performance is an important evaluation criteria for evaluating the company's sustainability and competitive advantage. Innovative culture and organizational creativity affect a company's performance, and help the company to produce goods, services and ideas that provide competitive advantage. Establishment of innovative culture and organizational creativity in a company depends on the leadership in the company. This Phd. dissertation, investigates the relationships among organizational creativity, innovation culture and leadership types, such as transformational leadership, transactional leadership and passive-avoidant leadership. In addition, I investigate the moderator role of environmental uncertainty including market uncertainty and technological uncertainty in the relationship between leadership styles and innovative culture.